Orbán Viktor: Isten veled, drága Marcell!

2021.06.22. 17:49
Ma délután temették el Jankovics Marcellt Budapesten a Farkasréti temetőben. A Kossuth- és Balázs Béla-díjas alkotótól a család, a barátok és művésztársak mellett Orbán Viktor miniszterelnök is elbúcsúzott.

Budapesten, a Farkasréti temetőben vettek végső búcsút Jankovics Marcelltől. A szertartáson, amelyet az M5 csatorna élőben közvetített, a kormányfő többek között Jankovics Marcell küldetéséről beszélt:

Az ő küldetése abban állt, hogy megmutassa, miért harcolunk, mit kell megvédenünk, hogy a harc ne keményítse meg végzetesen a szívünket, és a legdurvább csatákban is emberek maradhassunk. Megmutatta, hogy nem a legyőzendő ellenfél számít, hanem azok, akikért és amiért valóban harcolunk; figyelmeztetett, hogy hiába aratjuk sorban a győzelmeket, ha nem vigyázunk, a kultúránk örökre eltűnik.

Orbán Viktor méltatta az elhunyt életművét, aki számára

magyarnak lenni, magyar nyelven beszélni nem állapotot, hanem rangot jelentett. Hitte, hogy a magyar kultúra joggal tart igényt a világ figyelmére, és eszébe sem jutott, hogy a nyugati világ ízlésére átcsomagolva tegye emészthetővé.

Vashegyi György, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnöke búcsúbeszédében Jankovics Marcell kivételes gazdaságú életművét méltatta, amely

teljes magyar generációkat nevelt a jóra, a szépre, az igazra művészete erejével.

Szemadám György képzőművész, az MMA rendes tagja Jankovics Marcell barátai – mások mellett Péterfy László szobrászművész és Hoppál Mihály néprajztudós – nevében búcsúzott. Mint elmondta, Jankovics Marcell minden egyes filmjében rejtett önarcképet lát:

A szememben ő volt János vitéz, Sisyphus, a népmesék legkisebb királyfia, a Fehérlófia Fanyűvője és Az ember tragédiája Ádámja is.

A Kossuth- és Balázs Béla-díjas, a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjével kitüntetett rajzfilmrendező, grafikus, könyvillusztrátor, művelődéstörténész, a Nemzet Művésze, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) tiszteletbeli elnöke május 29-én halt meg, életének nyolcvanadik évében.

A miniszterelnök közösségi oldalán is megemlékezett Jankovics Marcellről. 

Isten veled, drága Marcell!

− írta bejegyzésében Orbán Viktor.