Európai Polgár díjat kapott a Freeszfe Egyesület

2021.07.12. 21:35 Módosítva: 2021.07.12. 21:44

A Freeszfe Egyesület Emergency Exit elnevezésű diplomamentő programja kapta 2021-ben Magyarországról az Európai Parlament által alapított Európai Polgár díjat – áll az egyesület szerkesztőségünk részére eljuttatott közleményében.

A program célja, hogy a Színház és Filmművészeti Egyetem modellváltása miatt az egyetemről távozó hallgatók oktatóikkal folytathassák a képzésüket és diplomát is kaphassanak. A hallgatók eddig megszerzett kreditjeit és az oktatóikkal tovább folytatott munkát egyelőre öt európai egyetem ismeri el.

Ezek a salzburgi Universitat Mozarteum, a ludwigsburgi Akademie für Darstellende Kunst Baden-Württemberg, a varsói Színházi Akadémia és annak kihelyezett bialystok-i bábtanszaka (Akademia Teatralna im. Aleksandra Zelwerowicza), a svájci Accademia Teatro Dimitri, valamint a bécsi Filmakadémia (Filmakademie Wien).

A közlemény szerint a 2008-ban alapított Európai polgári díjjal olyan kivételes teljesítményt nyújtó személyeket díjaz az Európai Parlament, akik hozzájárultak a közös megértés, a polgárok és a tagállamok közötti szorosabb integráció előmozdításához, vagy az EU értékeinek képviseletére hivatott programokat alakítanak ki, melyek az Európai Unió Alapjogi Chartájában foglalt értékeket képviselik.

A díjat az Európai Parlament hazai irodájának szervezésében először Magyarországon, majd novemberben Brüsszelben, egy központi ünnepségen adják át az összes európai díjazottnak – írták.