drMáriás: Sztahanov célom heti egy képet festeni

dr máriás
2021.07.18. 10:23
A Sunday Brunch podcast első évadának befejező részéhez értünk. A záró epizód illusztris vendége az egykori Index-alapító, Dr. Máriás Béla, aki képzőművész, festő, a Tudósok zenekar frontembere is. A meghívás apropója, hogy a művész most az eddigi munkásságát összefoglaló könyvvel rukkolt elő. A Művészeti konzultáció az ő prózáit, festményeit, zenéit egyaránt tartalmazó összművészeti album lett.

A Művészeti konzultáció a szerző 55., zenekara, a Tudósok 35. születésnapjára készült. Benne drMáriás eddigi életműve fogható kézbe: próza, zene, képzőművészet, emellett személyes ügyek és családtörténet. 

DrMáriásról tudni kell, hogy mindennapi közéleti karamboljainkat viszi vászonra. Különös művészetének hatalmas rajongótábora van. A művész festett világában több alapikonnal dolgozik. Ilyen többek között Orbán Viktor, Müller Cecília, Schmidt Mária, Andy Vajna, Gulyás Gergely, Karácsony Gergely. Utóbbiról kiderül a könyvben, hogy tud derülni saját magán, sőt szereti Máriás neodada politikai művészetét, illetve azt, ahogyan „belőlünk, politikusokból és nyilvános szerepléseinkből is idiotisztikus falvédőikont csinál”.

Nem minden szereplő véleménye ismert. Nem tudni például, mit gondol az ország leggazdagabb magyarja a róla készült alkotásról, amelyből akad néhány. Az albumba Mészáros Lőrinc Világtehénként elnyeli a Mátrai Erőművet Franz Marc műtermében című kép került be. Lapzárta okán a szerző őszinte sajnálatára a Mészáros Lőrinc és Várkonyi Andrea, a földi Paradicsom megtestesítői című kép kimaradt az életmű-válogatásból.

Orbán Viktor is több ízben felbukkan a festő vásznain. „11 éve a 2/3-os miniszterelnökünk a legnagyobb hősöm” – ismeri el az alkotó, aki a borítón is Orbán Viktort szerepelteti. Ide pedig az

ORBÁN „SUPERMAN” VIKTOR VISSZAHOZZA AZ ANGOL KISLÁNYNAK A BREXIT HŰVÖS SZELE ÁLTAL ELFÚJT SZÍVLUFIJÁT, ÉS CSAK ANNYIT KÉR CSERÉBE, HOGY SZÜLJÖN HÁROM KERESZTÉNY GYERMEKET BANKSY MŰTERMÉBEN

című műve került, mely Lobenwein Norbert felkérésére készült, és a festék is alig száradt meg rajta, annyira friss.

Sztahanov célom, hogy minden héten megfessek egy művet, és tulajdonképpen ezzel meg is van a szorongást előidéző programom. Ez azért jó, mert formában tart, figyelnem kell a híreket, és ki kell válogatnom közülük azokat a közéleti karambolokat, amelyek vászonra vihetők. Megpróbálok minden fontos személynek emlékművet emelni

– ismeri el a podcastben a művész, akinek munkássága azért is érdekes, mert kicsúszik a kontroll alól. Művei nem cenzúrázható kontextusban jelennek meg, így egy önálló, modern, underground népművészeti csatornaként jutnak el rajongótáborukhoz.

Ezzel az epizódal a Sunday Brunch első évadának végéhez értünk. Új beszélgetésekkel, megújult dizájnnal, videós kiegészítő tartalmakkal és a műsornak helyet adó impozáns helyszínnel szeptember elején jövünk vissza. Visszavárjuk önöket!

A műsor első évadának vendégei voltak: