L. Simon László végzett a Fidesszel, kinevezték a Magyar Nemzeti Múzeum élére

DBZOL20201120002
2021.08.02. 15:56

A fideszes L. Simon László volt kulturális államtitkárt kinevezték a Nemzeti Múzeum új igazgatójának – derül ki a politikus Facebook-posztjából.

A döntés azt jelenti, hogy L. Simon Lászlónak meg kell válnia a parlamenti képviselőségtől, a két tisztség ugyanis összeférhetetlen. 

Az aktív pártpolitikusi munkát befejezem 

– szól a Facebook-bejegyzés, amelyet L. Simon László a „Soli Deo gloria” (Egyedül Istené a dicsőség”) fordulattal fejezett be.

A pályázati határidő a Magyar Nemzeti Múzeum igazgatói tisztségére július 2-án zárult le. L. Simon Lászlóéban az szerepel, hogy 

nem nélkülözheti az egyértelmű állásfoglalásokat, a tudományosan megalapozott, egyszersmind a széles közönség számára értelmezhető, orientáló, identitásformáló szándékot. Nem arról van szó, hogy átpolitizáljuk a múzeumi munkát, hanem hogy felkarolandó témákat, ügyeket szállítunk a kormányzati emlékezetpolitikának.

Arra harminc napja van, hogy lemondjon a képviselői mandátumáról. Helyére a Fidesznek listás jelöltet kell beültetnie az Országgyűlésbe.

Áprilisban még az volt a hír, hogy L. Simon László a Magyar Nemzeti Múzeum megújításáért és a múzeumi integrációért felelős miniszteri biztos lesz. Feladatul akkor a többi között azt kapta, hogy 

  • előkészítse a Magyar Nemzeti Múzeum és a Magyar Természettudományi Múzeum összevonását
  • és megvizsgálja további muzeális intézmények, különösen az Iparművészeti Múzeum Nemzeti Múzeumba történő integrálásának lehetőségét.

Igazgatói pályázatában részletesen indokolja, miért tartja indokoltnak a három országos közgyűjtemény összevonását, bár többször leszögezi, hogy erre csak kormányzati szándékkal nyílik lehetőség:

A Magyar Nemzeti Múzeum eddig is integráló erővel rendelkező jelentős intézmény volt, a Magyar Természettudományi Múzeummal, valamint az Iparművészeti Múzeummal kiegészülve pedig olyan intézménnyé válhatna, amelyik mind a hazai, mind a nemzetközi, európai uniós kulturális térben meghatározó jelentőségű intézményként tud fellépni.

A Magyar Nemzeti Múzeum feladatának tartja a „múzeumi szakemberképzés megújítását” is.

Szükségesnek látja egy, a Nemzeti Múzeum által működtetett

NEMZETI RÉGÉSZETI INTÉZET

létrehozását, amely „minden régészeti feladatot ellátó intézmény részvételével és közreműködésével jön létre. Ez tehát nem jelenti az egyes intézmények fenntartóváltását, sem betagozódásukat a Nemzeti Múzeumba. (…) A Nemzeti Régészeti Intézet ugyanis az egyes feltáró intézmények jelenleg is létező régészeti kapacitásainak egységesen koordinált használatával jöhet csak létre, a Nemzeti Múzeum szakmai iránymutatása mellett.

Pályázatában szót ejtett egy 

TUDOMÁNYOS TANÁCS

létrehozásáról is.

(Borítókép: L. Simon László. Fotó: Balogh Zoltán / MTI)