Szente Vajkot egy év börtönbüntetésre ítélték, de pályázhat

DSZZS20210521006
2021.08.06. 10:21
Szente Vajkot tavaly jogerősen egy év börtönbüntetésre ítélték, két évre felfüggesztve. Ez derül ki egy, a szerkesztőségünk birtokába jutott dokumentumból. A leírás azt is tartalmazza, hogy költségvetési ügyről van szó, amiben több tettestárs is érintett, akik szintén felfüggesztett börtönbüntetést kaptak.

Az Index megkereste Szente Vajkot, hogy megtudjuk, valós ügyről van-e szó, hiszen lapunk több forrásból is úgy értesült, hogy a színész-rendező idén szerette volna megpályázni a Madách Színház igazgatói posztját, ám végül nem adott be pályázatot.

A Szirtes Tamás újraindul, Szente Vajk egyelőre nem pályázott a Madách Színház igazgatói posztjára című, 2021. július 27-én megjelent cikkünkben Szente Vajk azt mondta, hogy valóban sokáig fontolgatta, hogy pályázzon, mivel számos művész, illetve kolléga támogatta és állt mögötte, valamint régi ambíciója egy zenés színház igazgatása, ám végül úgy döntött, mégsem adja be pályázatát, mert „talán nem ez a megfelelő pillanat, még nem jött el erre az idő”.

Ennek ismeretében arra voltunk kíváncsiak, hogy felfüggesztett börtönbüntetése állhat-e a döntése mögött, amire Szente Vajk írásban válaszolt. Ezt most változtatás nélkül közöljük:

Egy édesanyám és általam vezetett családi vállalkozásunk könyvelése 8 és fél évvel ezelőtt számviteli hibákat vétett. A bíróság a károkozás tényét megállapította. A vállalkozás vezetőiként a könyvelés által elkövetett hibákért felelősséggel tartoztunk, és a kárt az utolsó fillérig megtérítettük. A bíróság a döntésével a jogkövetkezmények alól előzetesen mentesített, erkölcsi bizonyítvánnyal rendelkezem, melyet ezúton a szerkesztőségnek eljuttatok. Ebben látható, hogy büntetlen előéletű vagyok és nem állok a közügyektől való eltiltás alatt. A Madách Színház vezetésére kiírt pályázaton nem a fentiek miatt nem vettem részt, hiszen jogszerűen pályázhattam volna. Döntésemet más szempontok befolyásolták.

A színész-rendezőnek egyébként valóban régi ambíciója egy zenés színház igazgatása: 2018-ban beadta igazgatói pályázatát a Budapesti Operettszínház élére, de nem őt választották. A szavazati arány akkor így alakult: Lőrinczy György 53,4 százalék, Szente Vajk 34,9 százalék, Kiss B. Atilla 9,2 százalék, 2,3 százalék érvénytelen.

(Borítókép:  Szente Vajk író, rendező, a Puskás, a musical című előadás próbáján a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon 2021. május 20-án. Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI)