Félelem és rettegés Kecskeméten

2021.08.13. 15:32
A magyar rövidfilmek versenyével kezdődött a 15. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál programja szerdán. A megmozdított képek többsége szorongásról, magányról, elválásról, apátiáról mesél.

Rofusz Kinga – az Oscar-díjas animációs rendező unokahúga – napjaink egyik legsikeresebb mesekönyv illusztrátora. A kiváló grafikus Otthon című animációja képi világát, és a film üzenetét tekintve a mezőny egyik legkevésbé elidegenítő alkotása. Letisztult, dekoratív látványvilágban helyezi el képi metaforáit arról, mi játszódhat le egy kisfiú fejében, amikor elköltözik a család.

Horesnyi Máté A kisebbik rossz című animációja a már korai halála előtt kultikussá vált író, Hazai Attila írásai felhasználásával készült. A film fekete-fehér, képregény stílusú vizuális világa ijesztő harmóniában forr össze a Budapesti skizo szerzőjének lélekkarmoló soraival.

Ászity Boglárka képileg a nyolcvanas évek Magyarországát álmodja vissza Alvások című munkájában. Kedvesen szürreális történeteket gyűjtött össze az alvással kapcsolatos családi legendáriumból az alvajárástól a tévé előtti szunyókálásokig.

Pataki Szandra Attitude című dolgozata az elidegenedésről, széthullásról fogalmazta meg üzenetét csodaszép képekkel.

Láthattunk még gyászt és zongorát, posztapokaliptikus mesét, rémisztő pszichoanalízist, saját szívét kitépő magányos utazót is. Felüdülés volt Orosz Júlia mesekönyvi gyerekfiguráinak álombéli kalandjait nézni.

Úgy tűnik a fiatal és középkorú magyar animációs rendezők jelentős része arról kíván szólni, hogy bajban vagyunk. Nincsenek többségben a vidám üzenetek, ami talán nem is véletlen. Ulrich Gábor Dűne című animációja esszenciálisan jeleníti meg az animált kisfilmekben tetten érhető közhangulatot.

Vibráló, hullámzó, viharos szélben lobogó fűszálak látványát idéző képei beszippantják, gyakorlatilag hipnotizálják a nézőt, miközben hangokat hallunk, amik semmi jót sem ígérnek. Szigorúan tudatmódosító szerek nélkül ajánlom a Dűne megtekintését, mert a többszörös díjnyertes alkotás színjózanul sem veszélytelen.

A 15. Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon ünneplik meg a kecskeméti rajzfilmstúdió megalapításának 50. évfordulóját is. A fesztiválon megemlékeznek a közelmúltban  elhunyt Richly Zsoltról,  Jankovics Marcellről, Matolcsy Györgyről és Gyulai Líviuszról, a hazai rajzfilmgyártás legendás alkotóiról is. 

A stúdió alapítója, Mikulás Ferenc az eredményhirdetést után ünnepli nyolcvankettedik születésnapját. A Balázs Béla- és Prima Primissima -díjas szakember a megnyitó ünnepségen átvehette az fesztivál örökös igazgatói címét igazoló diplomát is.

A KAFF szombatig tartó programsorozatát kiállítások, magyar és külföldi tematikus válogatások, televíziós produkciók, sorozatok és egész estés európai filmek versenye teszik Magyarország és Európa egyik legnagyobb animációs ünnepévé.