Az X-Faktor után most újra együtt Gubik Petra és Galambos Péter

2021.08.19. 10:04
Velük érkezik az Űrlénykirály harmadik koronaékszere. Klippremier az Indexen.

Vannak azok a percnek tűnő órák, amikor csak berakunk egy fülest, elindítunk egy lejátszási listát, és hagyjuk, hogy a zene meditatív hatására a tudatalatti GPS átvehesse az irányítást a lábunk felett. Ilyenkor átruházva a döntés kényszerét, a belső hangunk mondja meg, hogy forduljunk jobbra, tartsunk balra, vagy haladjunk tovább egyenesen. Az emlékezés pedig rendszerint egy ismeretlen, vagy épp nagyon is jól ismert helyszínre visz minket, ahol felébredve az álmodozásból pontosan tudni fogjuk, hogy megérkeztünk a célhoz, vagy újra kell terveznünk.

Az Űrlénykirály új klipje kicsit ilyen. Körülbelül két perc, mégis az előbb lefestett több órás merengős-séták érzetét idézi.

Pár éve pont itt álltam, néztem a kedvenc fámat, minden ugyanilyen volt, vagy hasonló. Ugyanaz az illat, ugyanaz az érzés, ugyanaz a szél és a tavasz is így ébredt, csak már téged látlak, már rég téged nézlek.

A Túlsó parton című dal az Űrlénykirály, azaz Balogh Borsa harmadik lemezének beharangozója. Borsa többek között a Gyík zenekar gitárosa, aki 2015-ben indította az Űrlénykirály projektet, mert szeretett volna egyedül is alkotni valamit. Eleinte zenéi instrumentálisak voltak, viszont egy idő után úgy érezte, mégiscsak kiegészítené teremtett zenei világát egy énekessel. Csalánnal, esővel című első kislemezén már dolgozott együtt Galambos Péterrel, akiről úgy fogalmazott, hogy Magyarország egyik legjobb férfi énekhangja.

Ezt követte Törőcsik Franciska színésznővel Teljes álom, fél valóság címen a második kislemez, amit a karantén alatt vettek fel. Most pedig érkezik a harmadik, újra Galambos Péter közreműködésével. A beharangozó dal Borsa első duettre írt zenéje, amin Galambos Péter Gubik Petra színésznővel énekel.

A két énekes az X-Faktor műsorában ismerkedett meg egymással, ahol mindketten trióból álló csapatukat erősítették; Petra a Like, Péter pedig a Spirit formációjában tűntek fel, és jutottak be az élő showba.

Petrával a 2012-es X-Faktorban voltunk mind a ketten döntősök és már akkor megvolt köztünk az összhang, érezni lehetett, hogy évek múlva is jóban leszünk egymással. Amikor Borsával ötleteltünk, hogy kivel énekelnék szívesen duettet, elsők között jött fel Petra neve, akit végül megkérdeztünk és örömmel elvállalta. A forgatás hosszadalmasan, de poénkodással és nevetéssel telt. Imádtam minden percét!

– emlékszik vissza Galambos Péter.

A klipet Czakó Adorján és stábja a Karnevál Film készítette. A képi világ minimalizmusában is izgalmas, és talán pont azért működik jól, mert nem túlgondolt. Ettől viszont érzelmeket generál, de a fókuszt mégis a szöveg felé tereli, miközben három gyönyörű fiatal ember bőrén elevenedik meg a vetített háttér, a fák, virágszirmok vagy a csillagos égbolt.

Az Űrlénykirályt, azaz Balogh Borsát is megkérdeztük a klip születéséről:

Gyakorlatban úgy néz ki a munka, hogy a házi stúdiómban összerakom a dalt, megírom hozzá a szöveget, majd Petya átjön és felénekli. Ilyen egyszerű. Hasonlóan történt ezzel a dallal is, ami az októberben megjelenő A pólód közepén című kislemezünk beharangozó dala lesz. A klipforgatás helyszínéül a saját lakásom szolgált, így volt a legegyszerűbb, legpraktikusabb. Mivel én vizuális dolgokban nem vagyok jó, mindent Adorjánra bíztam, és a végeredményt látva azt mondhatom, hogy jól döntöttem, nagy köszönet nekik.