Idén ingyenes a Mesterségek Ünnepe

DMARC20190817006 (1)
2021.08.20. 09:27
Augusztus 20. és 22. között 35. alkalommal rendezik meg az ország legnagyobb népművészeti fesztiválját, a Mesterségek Ünnepét. A hajdani vásárok hangulatát idéző eseményt a Budai Várban új helyszínen, a Kapisztrán tértől a Szentháromság térig, az állami ünnepség részeként idén először ingyenesen látogathatják az érdeklődők. Díszvendégek a türk nyelvű országok, a fesztivál kiemelt témája a vadászathoz és a halászathoz kapcsolódó mesterségek lesznek.

„A kézműves mesterségeknek sem tett jót a pandémia. A járvány alatt sokan lettek pályaelhagyók, hiszen nem voltak fesztiválok, vásárok, így a különleges tudás nem biztosított megélhetést” – mutat rá Igyártó Gabriella a Népművészeti Egyesületek Szövetségének (NESZ) elnöke. Azt mondja, a tagok 25-30 százaléka él meg ebből hivatásszerűen, nagyobb részük viszont inkább csak hobbiként tekint a mesterségére, a sikerélmény, a közösséghez tartozás élménye, az alkotás öröme motiválja. Igyártó Csíkszentmihályi Mihályt idézve azt mondja, a flow élményt ez a fajta alkotás, a belefeledkezés is képes megadni, ezért is válhat egy népi szakma űzése szenvedéllyé, mi több: életformává.

„Amikor azt mondtuk, mivel új helyszínen, kisebb területen leszünk, ezért kevesebb kiállítót fogadunk, a tagjaink azt felelték, inkább összehúzzák magukat, de hívjunk meg többeket, mert a Mesterségek Ünnepe számukra nem csak szakmai diskurzus, de afféle töltekező program is. Így lesz a vásáron több, mint 800 kiállító, a tagoknak a részvétel ingyenes, őket a szövetség ezzel a lehetőséggel is támogatja, illetve azzal, hogy létrehozza a Neszencia nevű márkát, ami alá beveszik a tagok termékeit, melyek a webshopban egész évben elérhetők lesznek.

Az ingyenesség a látogatókra is érvényes, a Budai Várban a Kapisztrán tértől a Szentháromság térig tartó vásári forgatag ezúttal díjmentesen tekinthető meg. A vendégek idén ráadásul úgy érezhetik magukat, mintha kiszakadva a mindennapokból egy középkori forgatagba csöppentek volna.

A Mesterségek Ünnepe kiemelt témája 2021-ben a vadászathoz és a halászathoz kapcsolódó mesterségek lesznek. Az erdő és a tó tematikához kapcsolódva a kicsiket mesesarok és bábszínház várja, míg a felnőttek a látványműhelyekben megismerhetik a vadászathoz és a halászathoz kapcsolódó kézműves mesterségeket, a késes, bőrműves, szaru- és csontfaragó szakmákat és a hálókészítést. A Mesterségek Ünnepe díszvendégei a türk nyelvű országok lesznek. 

(Borítókép: Érdeklődők a 33. Mesterségek Ünnepén a Budavári Palotában a megnyitó napján 2019. augusztus 17-én. Fotó: Mónus Márton / MTI)