A Panthéonba kerül a legfranciább amerikai

2021.08.24. 12:49
November végén összeforr a Panthéonnal az amerikai származású francia előadóművésznő, Joséphine Baker neve.

A párizsi Panthéon olyan ünnepelt és legendás nemzeti hősök végső nyughelye, mint Voltaire, Jean-Jacques Rousseau, a Nobel-díjas tudósnő Marie Curie, vagy a francia irodalom nagyjai, Victor Hugo és Émile Zola.

La Baker (ahogy a franciák hívták) a hatodik nő, aki 80 nemzeti hős mellett a párizsi mauzóleumban kap emlékművet, ám egyben az első fekete nő is, így mondhatni, hogy történelmi jelentőségű eseményről beszélünk. 

Emmanuel Macron, a Francia Köztársaság elnöke hétfőn egy Twitter-posztban jelentette ki, hogy Joséphine Baker november 30-án „belép a Panthéonba”. 

Szintén hétfőn, az Élysée-palota honlapján látott napvilágot egy jelentés, amely úgy fogalmazott: 

Világhírű előadóművész, az ellenállás elkötelezett támogatója, az antirasszizmus fáradhatatlan aktivistája, aki minden olyan harcban részt vett, amely a jóakaratú franciákat összekovácsolja. Joséphine Baker a frania szellemiség megtestesítője, aki megérdelmi a hazája elismerését.

A revüsztár 1937-ben lett francia állampolgár, a háború alatt dolgozott a Vöröskeresztnél, támogatta a francia ellenállási mozgalmat, valamint Martin Luther King mellett az afroamerikai polgárjogi mozgalom élharcosa volt. 

Annak ellenére, hogy Párizsban kap emlékművet, Baker holtteste továbbra is nyughelyén, Monacóban marad.

Emmanuel Macron francia köztársasági elnök azután hagyta jóvá Baker beiktatását, miután az énekesnő családja egy kampány segítségével mintegy 38 ezer aláírás gyűjtött össze. A család először 2013-ban kérvényezte Baker Panthéonba való beiktatását, de csak az elnök hagyhatta jóvá a petíciót.