Kocsis Ágnes Éden című filmje díjat nyert a nemzetközi filmfesztiválon

2021.09.03. 17:05
Kocsis Ágnes Éden című nagyjátékfilmje nyerte el a legjobb filmnek ítélt díjat az oroszországi orenburgi XIV. East & West nemzetközi filmfesztiválon.

A magyar–román–belga koprodukcióban készült film egy különös szerelem története. Főszereplője egy harmincas évei végén járó nő, aki mindenre allergiás. Ennek megfelelően védi magát a külső behatásoktól. A sztori és a látvány különös értelmet kap a járványtól és annak hatásaitól szenvedő társadalmak mindennapi életében. Az egyéni félelmek és vágyak keresztezik, gyakran ki is oltják egymást.

A film ugyanakkor komoly környezetvédelmi és környezetpolitikai kérdést vet fel, tétje ugyanis az, hogy a bíróság elismeri-e, hogy a főszereplő nő betegségének kialakulásában az őt ért környezeti hatásoknak is fontos szerepük lehet, ezt azonban bizonyítani nem egyszerű, nagyon komoly szakértői munkát igényel. S mivel a szakértő sem isten, az is felvetődik, mi van akkor, ha a szakértő sem egészen biztos a dolgában. 

A film női főszerepét, Évát az Arany Aréna-díjas horvát színésznő, Lana Barić, a férfi főszereplőt, Andrást Daan Stuyven belga rocksztár alakítja. Kocsis Ágnes rendező a filmhez kacsolódóan már tavasszal így fogalmazott:

Az érdekelt, hogy mit tesz az emberrel a teljes izoláció, a valódi szeretet hiánya, illetve hogy milyen hatással van az emberi kapcsolatainkra az, hogy tönkretesszük a természetet, az élőhelyünket, a Földet.

A filmben szerepel még Katona László, Török-Illyés Orsolya, Keszég László, Friedenthal Zoltán, Németh Gábor író, Kistamás László, Thuróczy Szabolcs, Adorjáni Bálint, Kembe Sorel és Gattyán Lili. A produkció vágója Mezei Áron, látványtervezője Vinnai Petra, látványtervező supervisor Varga Judit, hangmérnökei Herman Pieëte, François Dumont, Juhász Róbert, Székely Tamás, jelmeztervezője Kiss-Matyi Mónika.

Az Éden a Nemzeti Filmintézet 440 millió forintos gyártási támogatásával, a Mythberg Films gyártásában készült.

Kocsis Ágnes korábbi filmjei, a Friss levegő (2006) és a Pál Adrienn (2010) is komoly filmes szakmai és közönségsikereket ért el. 

Itt olvashatják a bemutató után megjelent kritikánkat.