Fischer Iván éneklést ajánl Covid ellen

2021.09.22. 18:21 Módosítva: 2021.09.22. 18:24
Covid-rehabilitáltakból és krónikus légúti betegségben szenvedőkből álló kórus énekelt a Müpában a Budapesti Fesztiválzenekar koncertje előtt a hétvégén. Fischer Iván a BFZ zeneigazgatója szerint gyógyhatású a kóruséneklés.

Az egyszerre éneklő és gyógyuló kórustagok a Fesztiválzenekar az Európai Hidak fesztiválon adott Liszt-koncertjei előtt léptek a színpadra. Az énekkar harmincegy tagja között krónikus légúti betegek és koronavírus-fertőzés után gyógyulók is voltak – tájékoztatott a BFZ.

Azoknak, akik átvészelték a Covidot és légzésük nehezebbé vált, ajánljuk a SingLung módszert, a kórusénekléssel való gyógyítást, a tüdő megerősítését.

– mondta Fischer Iván, a BFZ zeneigazgatója.

Az angol sing (énekelni) és lung (tüdő) szavakból álló SingLung gyógyító módszert 2018-ban fejlesztette ki dr. Várdi Katalin pulmonológus és Philipp György karmester, zeneterapeuta. A terápiában kórusénekléssel segítik elő a krónikus légúti betegségekben szenvedők gyógyulását. 

A SingLung vokális élmény és fizioterápia elemei alkalmazhatók Covidon átesettekre is, akiknek a vírus légzési nehézségeket, fáradékonyságot, kedvetlenséget okozott

– mondta dr. Várdi Katalin.

A közös alkotófolyamat a kórusban éneklőknek nagyfokú önismeretet, alkalmazkodó képességet és magas művészi élményt is ad

–  tette hozzá Philipp György. A zeneterapeuta elmondta, hogy fiatal, képzett énektanárokkal dolgoznak, akik maguk is a kórus tagjai. A közönség előtti szereplés motivációs hatása szintén része a gyógyító eljárásnak.