Rappelhető a magyar történelem, de ezt is tanulni kell

IMG 8665
2021.10.01. 15:18
Többé nem unalmas a történelem, és vért sem kell izzadnia annak a diáknak, aki unná tananyagot, ugyanis Ratkai Tibor és csapata rímbe szedték a magyar történelmet, majd mindez megjelenik egy klipben is. Pénzérmén mosolygó Mátyás és török félhold az égen, Nándorfehérvár, Mária Terézia és a keserédes Monarchia: a magyar történelem gyöngyszemei visszaköszönnek a poppedagógiai költeményben.

A történelemkedvelő Ratkai Tibor gimnazista korában kezdett verset írni. Nem ám romantikus balladákra vagy önmagát kereső, merengő hangvételű költeményekre esett a választása: először a háborúkat és nagy történelmi eseményeket szedte rímbe. Kilencedikesként megírta a második világháború történetét, egy évvel később már három XX. századi színt írt Az ember tragédiájához.

Tibor és első verseskötetének története 2014-ig nyúlik vissza: ekkor jelent meg Rímbe szedett történelem című könyve. A kötet öt korszakon (az ősidőktől az újkorig) és negyven versen keresztül mutatja be a történelem legfontosabb eseményeit. A verseskötet elsősorban a diákokat célozza meg: az alkotó szeretné, ha a fiatalok verseken keresztül ismernék meg a múltat, hiszen így sokkal könnyebb a dolguk. A szerző úgy fogalmaz:

Mindig is szerettem volna az emberiség históriáját verses, vicces, jól megjegyezhető formában megírni. Ez többé-kevésbé sikerült is – döntse el ki-ki maga –, de az is a céljaim között szerepelt, hogy minél többen olvassák, minél hasznosabb legyen, minél több embernek nyújtson segítséget tanulmányai során. A kötetet feltöltöttem a Magyar Elektronikus Könyvtár oldalára, hiszen ingyen – valamint e-könyvként – nagyobb az esély, hogy megtalálja a maga olvasóközönségét.

A magyar és egyetemes történelmet verses formában feldolgozó kötet iránt ugyan mutatkozott némi érdeklődés, az alkotó azonban nem érte be ennyivel. Továbbra is azon törte a fejét, hogyan léphetne szintet, vagyis milyen formátumban tudná még több emberhez eljuttatni a verseket. 

Az egyik barátom előállt az ötlettel, hogy érdemes lenne megrappesíteni a verseket. Ez szöget ütött a fejembe. Elkezdtem különböző előadóknak és bandáknak írogatni, hátha valaki vevő lesz az elképzelésre. A Homokóra csapata egyből rábólintott. Ők olyan rapcsaták készítésében utaznak, amelyekben főként a történelem nagy egyéniségei savazzák, oltogatják egymást.

Az első dal három éve került fel az internetre. A dalt egy Draw My Life stílusú aláfestő videó varázsolta vizuálisan is élvezetessé. Ebben a videóban a világtörténelem fontosabb eseményei váltak a digitális örökkévalóság részévé, majd a projekt folytatásaként végre a magyar történelemre került sor. 

A zenét a magyaros videónál is a Homokóra szolgáltatta, míg az animációért a fiatalok körében népszerű Ungdani volt felelős. Azért a slam poetry és a rap keresztmetszetére esett a választásuk, mert az egyszerű nyelvezet és formavilág sokkal ütősebbé teszi a végeredményt. 

A megjelenést az iskolakezdés környékére időzítettük, hogy a dátum utalás legyen a neki szánt szerepre. Ezt a szerepet reményeink szerint be is tölti majd a videó: célunk, hogy a diákoknak legyen egy olyan összefoglalójuk, amit egy témazáró vagy az érettségi előtt megnéznek, segítségével pedig gyorsan átismétlik a tudnivalókat.

A magyar történelmet megéneklő dal már túllépte a százezer megtekintést, a kommentelők pedig egyenesen rajonganak érte. Tibor legnagyobb örömére már több tanár is levetítette, így bátran kijelenthetjük: a projekt elérte a célját.

(Borítókép: Ungvárszki Dániel)