Meghalt Böszörményi Zsuzsa filmrendező

2021.10.09. 11:41
Hatvanéves korában hosszan tartó betegség után péntek hajnalban meghalt Böszörményi Zsuzsa Balázs Béla-díjas filmrendező, aki Magyarországon elsőként nyert Diák-Oscar-díjat Egyszer volt, hol nem volt című diplomafilmjével 1991-ben.

Böszörményi Zsuzsa 1961. augusztus 16-án született Budapesten. Szülei Böszörményi Géza és Gyarmati Lívia Kossuth-díjas filmrendezők voltak. Böszörményi Zsuzsa magyar–olasz szakos hallgató volt az Eötvös Lóránd Tudományegyetemen, majd a Magyar Filmintézetben dolgozott. 1987-től járt az akkor még Színház- és Filmművészeti Főiskolára dokumentumfilm-rendező szakra, ahol 1991-ben az Egyszer volt, hol nem volt című diplomafilmjével elnyerte a legjobb külföldi filmnek járó Diák-Oscar-díjat.

Ezzel pedig történelmet írt, ő volt az első magyar, aki Diák-Oscart nyert.

A film fesztiválsikereket aratott Cannes-ban, Nyonban és Londonban is.

Első nagyjátékfilmje, a Vörös Colibri Ourense-ben a legjobb európai film, a Kalkuttai Nemzetközi Filmfesztiválon a legjobb első film díját kapta. Második játékfilmje, a Mélyen őrzött titkok a 35. Magyar Filmszemlén a legjobb rendezés díját kapta, s ezt is több nemzetközi díj követte. Időközben Finnországba költözött finn filmrendező férjével, Kai Salminennel, akivel együtt készítették a Hosszú utazás című dokumentumfilmet az ukrán–szlovák határral kettévágott magyarlakta falu, Szelmenc hányatott sorsáról. A film a 2008-as Magyar Filmszemlén a legjobb dokumentumfilm díját kapta. Utolsó dokumentumfilmje, az 580 méter a magyarországi bányászat megszűnésének egy személyes történetét meséli el. A Filmjus Egyesület kuratóriumának tagjaként kivételes szociális érzékenységgel és megértéssel dolgozott hosszú ideje a nehéz helyzetbe került kollégák megsegítésén.

Böszörményi Zsuzsa halálának hírét a Magyar Filmművészek Szövetsége adta hírül, akik szerint a rendezőnő Gyarmathy Lívia és Böszörményi Géza lányaként továbbvitte szülei filmjeinek szellemiségét, a dokumentarista indíttatású társadalmi érzékenységet és a mély együttérzést a filmek hőseivel.

Igazságérzete, kedves, derűs, szókimondó lénye hiányozni fog a filmes szakmából.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport