Jászai Mari nyitotta meg 125 éve a Kecskeméti Katona József Színházat

DSC04459
2021.10.17. 10:23
Rendhagyó színháztörténeti kiállítással készült a Magyar Művészeti Akadémia és a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház, amelyet október 14-én, a teátrum 125. születésnapján nyitottak meg.

Réges-régen, ha nem is egy messzi-messzi galaxisban, de 125 évvel ezelőtt Kecskeméten megnyílt a Katona József Színház, méghozzá a névadó Bánk bán előadásával. A darabban Gertrudis szerepét Jászai mari alakította, így a színház születésnapján a páholysoron Gajdó Tamás „Jászai Mari mint Gertrudis” című gyűjtése látható.

A millennium építészete a színházak esetében is meghatározó korszak, aminek egyik ékes bizonyítéka a kecskeméti teátrum, a Fellner és Helmer tervezőiroda remeke. A nézőtéri büfében Ludmann Mihály kiállítási anyaga tekinthető meg „Helmer és Fellner, a színházépítők” címmel. A tárlat bepillantást enged ebbe a korszakba, végigvezetve bennünket a legendás tervezőpáros magyarországi munkásságán. Ezenkívül részleteket mutatnak a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház eddigi történetéből.

A kiállítás megálmodója dr. Fekete István, a Magyar Művészeti Akadémia Tagozati Titkárságának osztályvezetője. A kamarakiállítás egyes részei egy utazótárlat részét is képezik, mivel azok 2022 januárjától az ország több színházában is megtekinthetők lesznek. Az utolsó állomás a 2022-ben 165 éves fennállását ünneplő Miskolci Nemzeti Színház. A kiállítást Szemereyné Pataki Klaudia polgármester, Nagy Viktor rendező, az MMA Színházművészeti Tagozatának vezetője, valamint Cseke Péter direktor, az MMA rendes tagja nyitotta meg.

Színházunk a millennium idején épült, amikor hasonlóan a mostani korszakhoz a nagy építkezések korát élte az ország. A millenniumtól számítjuk ezerévesnek ezt az országot, amihez képest a 125 év apró epizódnak tűnik. Emberi mércével mérve azonban hatalmas idő, emberöltők, generációk sora nőtt fel úgy, hogy Kecskeméten ez a ház otthona a nyelvnek, a magyarságot megtartó kultúrának, a színház csodájának. Ma egy nagyszerű és dinamikusan fejlődő társulatnak és a színházszerető közönségnek jelent találkozási pontot, akik együtt játszanak estéről estére. Célunk, hogy a 125. évfordulón bebizonyítsuk – ahogy eddig mindig –, hogy a patina nem jelent avíttságot. A mögöttünk álló hagyomány érték, előttünk pedig kirobbanó tettvágy, megannyi lelkesedés és művészi ambíció áll

– hangzott el Cseke Péter ünnepi beszédében.

A Kecskeméti Nemzeti Színház arra biztatja a nézőket, hogy érkezzenek a megszokottnál hamarabb az előadásokra, hogy meg tudják tekinteni a többek közt festményekből és jelmezekből álló exkluzív tárlatot. A kiállítás megtekinthető 2022. január 23-ig a nagyszínházi előadások alkalmával.

(Borítókép: S zínháztörténeti kiállítással készült a Magyar Művészeti Akadémia és a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház.  Fotó: Kecskeméti Nemzeti Színház)