Mick Jagger és Audrey Hepburn egy ferencvárosi kávézóban

BP-3335
2021.10.18. 18:56 Módosítva: 2021.11.30. 19:27
Világsztárok és ikonok képei alatt kávézhatnak a San Ramon vendégei.

Gyulai Attila tizenhat éve döntötte el, hogy feladja polgári foglalkozását, és a festészetnek szenteli az életét. Komoly belső küzdelmek árán talált rá a stílusára: a festőművész különböző arculatok, eltérő műfajok és technikák ötvözésére specializálódott. A vegyesfelvágott-stílus később kiegészült popart- és realista elemekkel, idővel pedig a feszes mértani formák organikus alakzatokká szelídültek: Attila elkezdett arcokat festeni.

A karakterek megformálásakor – legyen az fikciós vagy létező alak – mindig a szuggesztív személyiséget és az erős kisugárzást igyekszem megjeleníteni. Alkotóként vonz a szabálytalan szépség férfiakban és nőkben egyaránt. Azok az arcok érdekelnek, amelyek történeteket mesélnek: miközben nézi őket az ember, a nézőben önkéntelenül is elindul a belső mozi. Ki lehet ez a nő? Honnan jött? Mire gondolhat? Milyen titkokat őriz a tekintete? Esetleg nyitott könyv lenne, akiből minden kiolvasható?

– fogalmaz a festőművész. 

Ismert személyek, ismeretlen sztorik

Gyulai Attila legújabb, FACES névre keresztelt kiállítása a ferencvárosi Tompa utcai San Ramon Caffee-ban várja az érdeklődőket. A falakon híres emberek portréi sorakoznak: színészek, színésznők, énekesek, énekesnők, polihisztorok, ikonok és legendák. Élők és holtak egyaránt. Ne tévesszen meg senkit, hogy csupa híresség portréja elevenedik meg a kávézóban. 

A publikum legtöbbször a sajtó és a marketingesek által közvetített perszónát látja ezekben a sztárokban, míg a hírnév mögött álló hús-vér ember személyisége gyakran meg sem közelíti a híres énjét. A tökéletes médiagépezet – a bulvárral az élen – mindent elkövet, hogy a saját szája íze szerint formálja a sztárokról alkotott közvéleményt. Valljuk be, gyakran mi magunk is bedőlünk ezeknek az előre megfontolt, tudatosan felépített imidzseknek. Hogy kik is ezek a sztárok valójában, csak akkor tudhatjuk meg, ha az illető maga nyilatkozik, esetleg megjelenik róla egy (morálisan) jól megírt életrajz

– avat be a kiállítás mögött megbúvó jelentésbe az alkotó. 

A FACES különleges anyag, amely méltón tükrözi az alkotó jellegzetes stílusát. Aki ismeri Gyulai Attila munkásságát, hamar észreveszi a rokonságot a sztárportrék, valamint a festőművész legutóbbi, a balatonfüredi Villa Gyetvaiban rendezett Női princípiumok című kiállítása között. A megfestett alakok ugyanis szinte valósággal kiemelkednek a színes, túlzsúfolt, popart-stílusú hátterekből. 

Olyan művészek portréit alkotta meg, akiknek munkássága, személyisége rá is hatást gyakorolt. Az agyonfilterezett és megszerkesztett fotók helyett hiteles, inspiráló sztárportrék ezek. Az arcok realizmusa, a hátterek forma- és színkavalkádja tisztelgés a nagy művészek előtt. Néhány sztár, akinek portréjat Attila is megalkotta:

Audrey Hepburn: Az őzikeszemű naiva a popkultúra egyik legismertebb arca. Attila szerint a vizuális művészek örök harmincasként ábrázolják a színésznőt, sosem festik le az idősödő hölgyet. A festőművész számára azonban az érettebb Hepburn az izgalmas, hiszen a kor új árnyalatokkal gazdagította kisugárzását. Mintha csak a külseje is megérett, felnőtt volna azokhoz az öntörvényű, karakteres nőalakokhoz, amelyeket fiatalként alakított.

Robin Williams: Az a színész, aki ennyire vicces, aki vérbeli komikus, az a magánéletében is ilyen lehet – gondolná a néző. Igen ám, de hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy nyilvános arcuk csak egy darabka abból a bizonyos nagy egészből. A portré Williams másik arcát, a vívódó, elbizonytalanodó férfit mutatja be, háttérben a hollywoodi sztárgyárat szimbolizáló reflektorokkal.

Prince: Az aprócska tesztoszteronbomba, a zenetörténelem egyik legizgalmasabb és legsokoldalúbb alkotója 2001-ben csatlakozott a Jehova Tanúihoz, és házról házra járva térített. A Purple Rain atyja ezért kapta a pszichedelikusan vibráló, bíborszínű glóriákat a feje fölé.

Mick Jagger: A 78 éves rocknagypapa máig végigtombol egy többórás koncertet. Hogyan csinálja? Nos, az énekes napi 12 kilométert fut, az edzéstervét pedig úszással, biciklizéssel és kickboxszal is feldobja. Hogy a testi és lelki harmóniát fenntartsa, balettozik, jógázik és pilatesórákat is vesz. 

Tilda Swinton: A festőművész máig nem tudja megfejteni a két lábon járó enigma titokzatosságát. „El tudják képzelni, hogy ezzel a külsővel valaki egy szupermarket kasszájában üljön nyolc órán keresztül?” Az androgün arcú színésznő szinte mindig különleges, egyedi látásmódú rendezők filmjeiben tűnik fel.

A kiállítás 2022. február 28-ig látogatható. 

(Borítókép: Bodnár Patrícia / Index)  • Tippek
  • Hírek