7+1 hajmeresztő Squid Game-teória

388 másolat
2021.11.09. 09:54
Azok a népszerűvé vált sorozatok, amikben nem varrnak el minden szálat, a részletek pedig homályosak, a lehető legnagyobb terepet biztosítják a rajongói teóriák gyártására. Nincs ez másképp a Nyerd meg az életed című sorozatnál sem.

A Squid Game rekordidő alatt a Netflix legnépszerűbb és legnézettebb produkciójává nőtte ki magát. Debütálása óta bérelt helye van a platform top 10-es listáján, és nagyon úgy tűnik, hogy még jó ideig ott is marad.

Mivel a dél-koreai sikersorozat első évadában rengeteg lezáratlan szál, homályos utalás és részlet is fűszerezi a történetet, a folytatásban reménykedő rajongóknak rendesen beindult a fantáziája, és őrült teóriákkal árasztották el az internet népszerű, illetve eldugottabb bugyrait. 

Az első ehhez mérhető találgatáshullámot a Lost – Eltűntek című sorozat váltotta ki, illetve a Twin Peaks, de az még jóval az internet előtti időkben történt. A közelmúltban a Trónok harca váltott ki hasonló nézői aktivitást, napjainkban pedig a Rick és Morty című animációs sorozat pörgeti csúcsra a zsáner kedvelőinek agyát.

Bár az alkotók nem erősítették meg, hogy készülne a Squid Game – Nyerd meg az életed folytatása, az biztos, hogy nézői igény lenne a második évadra. Addig is összegyűjtöttünk néhány izgalmas rajongói teóriát, mondanunk sem kell, hogy aki még nem látta a sorozatot, ne olvasson tovább, mert mindegyik pont spoilereket tartalmaz.

  • Egy népszerű elmélet szerint akkor dőlt el Seong Gi-hun karakterének későbbi pozíciója a játékban, amikor beszervezték, és választania kellett a piros vagy a kék kártya közül. A kék kártya a játékosokat, a piros pedig az őröket jelképezi, Gi-hun pedig a kéket választotta, így játékos lett. Sokan úgy gondolják, hogy ha a pirosra esett volna a választása, őrként vehetett volna részt a Squid Game-ben, amit azzal támasztanak alá, hogy a piros ruhás, kapucnis, fekete maszkos fegyveresek is szigorú rend szerint működtek, cellákban aludtak, és ugyanúgy veszélyben volt az életük.
  • Egy másik teória arra hívja fel a figyelmet, hogy a második rész olyan, mintha elővetítették volna a főbb karakterek halálát. Például Deok-Su úgy menekült el a rátámadók elől, hogy leugrott egy hídról, a játékok során pedig akkor halt meg, mikor Mi-Nyeo lerántotta magával az üveghídról. Kang Sae-byeok, aki kést tartott egy férfi nyakához, átvágott torokkal halt meg. Sang-woo, aki az öngyilkosságot fontolgatta, maga vetett véget az életének. Ali a főnöke pénzét lopta el, tőle pedig Sang-woo nyúlta le az értéket jelentő üveggolyókat, ami az életébe került.
  • Ha már üveggolyó: sokak elmélete szerint az öreg Oh Il-nam azért mutatta a gyengeség jeleit, mikor a résztvevőknek párt kellett választaniuk egy játék előtt, hogy őt senki se válassza, és így könnyedén tudják kicsempészni a játékosok közül. De megesett a szíve Gi-hun karakterén, és azért adta át neki a pulcsiját, hogy jelezze az őröknek, Gi-hun szabadon távozhat, ő pedig kiesik, igaz, nem úgy, mint a többiek. Gi-hun és az öreg barátsága a Squid Game halálos játékaiban az egyik legszerethetőbb kapcsolat volt, egészen a sokkoló fordulatig. Úgy tűnt, sok bennük a közös – egy elmélet szerint nem véletlenül, hiszen Gi-hun valójában Il-nam fia. A fanatikus teóriagyártók szerint erre egyértelmű bizonyíték az a jelenet, melyben Gi-hun csokis tejet kér az őröktől, és Il-nam azt mondja neki, hogy az ő fia sem szerette a sima tejet. Ezenkívül többször is kiderül, hogy Il-nam korábban hasonló helyen élt, mint Gi-hun. Ráadásul amikor főszereplőnk arról mesél, milyen játékokat játszott gyermekkorában, az öreg arról mereng, hogy ő mindig nézte a fiát, amikor ezeket játszotta a barátaival az udvaron.
  • A frontember lelőtte a rendőr bátyját egy szikla széléről, ám a golyó egyértelműen Hwang Jun-ho vállát találta el. Ez bevett filmes jelzés arra, hogy a szereplőnek van esélye a túlélésre. Ha valóban túlélte a lövést és a zuhanást, akkor Jun-ho és Gi-hun együtt vagy külön-külön is dolgozhatnának a játék elpusztításán egy esetleges második évadban.
  • Egy rajongói elmélet szerint azért Gi-hun azért festette vörösre a haját, hogy előrevetítse a tényt: újra belép a játékokba, de legközelebb őr lesz, hiszen a piros az ő színüket jelképezi.
  • Ha figyelembe vesszük, hogy In-ho egy korábbi évben megnyerte a versenyt, és később ő lett a frontember, nem túlságosan elrugaszkodott az a feltételezés, hogy ugyanúgy át kellett élnie az őt ért traumák feldolgozása, az önsajnálat és harag fázisait, mint Gi-hunnak a saját győzelme után. Az egyik elmélet szerint Gi-hun döntése, hogy nem száll fel az Amerikába tartó repülőgépre az első évad végén, akár In-ho kezdeti dacosságának tükörképe is lehet, ami később oda vezetett, hogy a játékok egyik vezetőjévé vált.

+1. A végére pedig egy kis színes. A teóriák mellett bejárta a TikTok, a 9gag és a Reddit platformjait az alábbi videó is. Ebben a Szuper Mario Party játékból vágták be azokat a feladatokat, ahol a karakterek szinte pontosan azokat játsszák, mint a Squid Game versenyzői:

(Borítókép: Jelenet a Nyerd meg az életed című sorozatból. Fotó: Netflix)