Szegeden gyűlnek össze a képregényrajongók

2021.11.10. 10:35

Képregényfesztivált rendeznek a szegedi Somogyi-könyvtárban november 13-án. Kiállítások, előadások, kerekasztal-beszélgetések, illetve örömrajzolás, gyermekprogramok, valamint klasszikus és a legújabb kínálatukat bemutató kiadók művei is elérhetőek lesznek a szegedi Somogyi-könyvtárba, ahol már a tizenharmadik alkalommal rendezik meg a fesztivált.

A rendezvényre látogatók a műfaj örökifjú klasszikusai mellett a kortárs irányzatokkal és alkotókkal is megismerkedhetnek. A képregényrajzolókat munka közben figyelhetik meg az érdeklődők, sőt a vállalkozó kedvűek ceruzát ragadva csatlakozhatnak az alkotókhoz

– számolt be róla Andóczi Balogh Éva, a közgyűjtemény PR-munkatársa.

A fesztiválon előadó szakemberek a 13-as szám jegyében beszélnek a képregényekben fellelhető mitológiákról, okkultizmusról, legendákról és babonákról, de szó esik arról is, mennyire tekinthető a műfaj a regény képes változatának.

Mindezek mellett szó esik arról is, hogy Jókai Mórt és Jankó Jánost joggal nevezik a magyar képregény előfutárainak, valamint hogy a nagybányai festőiskola növendékeiből híres illusztrátorrá váló Honti Nándor és Kóber Leó voltak azok, akik amerikai mintákkal megismerkedve elsőként honosították meg Magyarországon a comic stripeket.

Ezenfelül külön szekció foglalkozik a magyar gyermekképregények egyre bővülő újdonságaival, de szó lesz a műfaj lengyel alkotóiról és a hazai kalandképregényekről is.

(via MTI)