Tíz százalék, húsz százalék: mire vagy kinek adunk borravalót?

További Kultúr cikkek
Van különbség aközött, amikor elvisszük a családot egy menő helyre, ahol a felszolgálók mosolyogva törölgetik a gyerek szétköpködött spenótfőzelékének maradványait, miközben ugyanezzel a kifejezéssel próbálják elviselni, hogy minden rendelés mellé egyedi kéréseket csatolunk, és aközött, mikor kérünk egy sört a pultnál.
Az egyiknél szinte kompenzálásként hagyunk ott némi extrát, köszönve, hogy a körülményektől eltekintve tisztelettel bántak velünk, a másik esetben pedig az alkoholszintből fakadó nagylelkűség, illetve a mögöttünk álló sorból áradó társadalmi nyomás határozza meg, akarunk-e többet fizetni a kelleténél.
- De honnan ered a borravaló, és mire való, ha nem borra?
- Kinek adjuk, mióta és főleg miért?
- Mitől függ, hogy egyes szolgáltatások mellé odacsapunk pár száz forint grátiszt, miközben más szakmák képviselőinek eszünkbe sem jut többet fizetni, mint amennyiben előzetesen megállapodtunk?
A borravaló eredetét legalább akkora mítosz lengi körül, mint egy izgalmasabb legendát, azzal a különbséggel, hogy bár keletkezésének története homályos, ez mégsem gátol meg bennünket abban, hogy generációról generációra tovább örökítsük a szokást: jattot adunk.
Keresd a nőt!
Kutatásunkban a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum Gyűjteményi Osztályának vezetője, Balogh Ádám muzeológus volt segítségünkre.
A borravaló kialakulását egészen odáig lehet visszavezetni, amikor az 1600-as években Londonban megnyíltak az első teaházak. Igen ám, de ezek az intézmények belső tereikben csak urakat fogadtak, így aki dupla X-kromoszómával született, viszont nem akart kimaradni a kisujjeltartott csészefogdosásból, kénytelen volt a teaházak udvarán lecsüccsenni.
A nőkkel sorsközösséget vállaló férfiak, akik szerettek volna a szebbik nemnek kedveskedni, pár extra érmével sürgették a felszolgálókat, hogy az a bizonyos ital ne az akkor még ismeretlen fogalomnak számító ice tea hőmérsékletét vegye fel.

Eme megkérdőjelezhető szükségletű szokásunk Közép-Európában teaházak helyett az ivókból indult máig hódító útjára. Itt a pluszpénz mögött megbújó szándék eltérő: vagy azért adtak egy kis extrát, hogy mindig tele legyen a korsójuk, vagy azért, hogy gyorsan jussanak az éltető nedűhöz.
Az eredetsztorikat színesíti egy olyan elmélet is, ami a borravaló magyar kifejezésének is értelmet ad, azaz azért fizettek a dolgozóknak is egy borra valót, hogy az általános hangulat jobb legyen vagy fokozódjon. Rossznyelvűek szerint ez főleg akkor volt igaz, ha a felszolgálók a női nem képviselői voltak, akiktől szintén csak jó hangulatot reméltek – igaz, inkább az este folytatására.
Szóval a borravaló célja eredetileg az volt, hogy javítsa, illetve gyorsítsa a szolgáltatás minőségét, vagy ha ezeket nem is, legalább a hangulatra pozitív hatást gyakoroljon.
Ám a borravaló nem csak a vendéglátóhelyeken terjedt el, egy idő után általánossá vált, hogy a szolgálattevő szakmák képviselőit is jutalmazzák némi grátisz érmével, persze csak akkor, ha valamivel többet nyújtanak az eleve elvártnál. Például a borbély azért kapott többet a szolgáltatás szabott áránál, ha a lehető legsimábbra borotválta a megrendelő úr arcát.
De mi a helyzet napjainkban?
Borravalót most sem csak a vendéglátóiparban dolgozóknak adunk, hanem ha úgy tartja úri kedvünk, a futárnak (főleg, ha a tizediken lakunk, de elfelejtettük tájékoztatni, hogy a lift szabadságra ment); a fodrásznak (hálánk jeléül, hogy az egy centi csak tízzel lett több, nem hússzal, és még relatív emberi formában hagyjuk el a szalont); a taxisofőrnek (hogy neki miért, arról tippünk sincs, főleg, hogy ha valaki vezet, nincs szüksége borra).
Egészen új keletű jelenség, hogy a borravaló kötelezően elvárt, arról nem is beszélve, hogy sok helyen belekalkulálják az árakba, sőt a fizetésekbe is.
A vendéglátóiparban régóta kényes kérdés a borravaló jelensége, szaklapok hasábjain először az 1800-as években tűnt fel. Rudolf von Jhering német jogtudós például problémásnak tartotta a borravaló rendszerét erkölcsi és jogi szempontból is, hiszen a többletszolgáltatásért cserébe a díjazott személy munkáltatójától és a szolgáltatás igénybe vevőjétől is fizetségben részesül. Ezt a dilemmát tetőzte, hogy a borravalót adó személy és a pénzt elfogadó között sosem jött létre jogi aktus, szerződést csak a munkáltatóval kötött a kettős fizetséget elfogadó munkavállaló.
A német értekezések hatására itthon is vitatéma lett a kérdésből, amit a XIX. század végén a Budapesti Szállodások, Vendéglősök és Korcsmárosok Ipartársulatának elnöke, illetve a híres gasztronómiai dinasztia alapítója, Gundel János zárt le.
A borravaló annyira gyökeret vert, hogy már önmagában ez a körülmény is a helyességét bizonyítja. Részben az emberi hiúság következménye, részben a különleges figyelmesség jutalma. A vendég nem köteles borravalót adni, hiszen egyik vendéglős sem tűrné a hanyag kiszolgálást. Ha a borravaló kiküszöbölése érdekében magasabb fizetést adnának a pincéreknek, akkor válna csak kötelező és általános teherré, mert kénytelenek volnának az árakat is emelni
– vélekedett Gundel János, aki szerint a borravaló előnye, hogy hatására a jóravaló pincérek idővel önállósodni tudnak.
A Vendéglősök Lapjának egyik 1910-es példányszámából kiderül, hogy a főpincérek az okosan félrerakott borravalók hatására feljebb léphettek mint háziurak, szálloda- vagy bérpalota-tulajdonosok.

Jhering örökségül hagyta dilemmáját, így lett a borravaló adóztatásának kérdése a modern kor problémája. Még a 2000-es évek elején merült fel a vendéglátóipar kifehérítésének kérdése. Ezt úgy próbálták megoldani, hogy törvénybe foglalták a felszolgálói díj alkalmazását és mértékét, aminek az volt a célja, hogy eltöröljék a borravaló, azaz a fekete pénzmozgás rendszerét.
Ám a felszolgálói díj nem vert gyökeret mindenhol, a kisebb vendéglátóipari egységek tiltakoztak a kötelező bevezetés ellen. Az elmúlt évek tapasztalatai szerint a felszolgálói díj léte sem zárja ki a magyarok borravalózási kedvét, így a jelenség további szabályozásokat követelt, viszont a pluszösszegre eltérő adózási követelményeket szabtak meg attól eltérően, hogy a borravaló összege bekerül-e a kasszába, vagy sem.
- A közvetlenül a felszolgálónak, készpénzben adott borravaló adómentes bevételnek számít.
- Ha a felszolgálók mindezt elkülönítve, például egy tip (borravaló angolul) feliratú dobozban gyűjtik, szintén adómentes jövedelemnek számít, egészen addig, amíg ezt az összeget nem a munkáltató osztja szét.
- A pénztárba kerülő borravaló a vállalkozás bevételének számít, ezért az abból történő kifizetés a munkabérre vonatkozó adók és járulékok megfizetése mellett lehetséges.
- Amennyiben a bankkártyás fizetés során a vendég a borravalóval megnövelt összeget a POS-terminálon keresztül egy összegben fizeti, akkor az a vállalkozás bevételét képezi, a többletösszeg így szintén adó- és járulékköteles.
- Ha a borravalót bankkártyás fizetés során a pincér külön üti be a POS-terminálon lévő „TIP” gyűjtőre, akkor a borravalót elkülönítve kezelik, így a borravaló nem képezi a vállalkozás bevételét, tehát adómentesnek számít.
A vendéglátóhelyek eltérően kezelik azt is, hogy milyen arányban tarthatják meg a felszolgálók a közvetlenül kapott borravalót. Vagy mindenki megtartja, amit kap, vagy senki sem tartja meg, mert be kell adni a közösbe, és később a teljes személyzet osztozik rajta. Az is változó, hogy ez egyenlő arányban történik-e, vagy esetleg egyesek többet kapnak. Ám arra is találni példát, hogy a borravaló egy részét kell csak leadni, és azt osztják szét a személyzet többi dolgozói között.
Viszont érdemes megjegyezni, hogy manapság sem a felszolgálói díj, sem a borravaló nem kötődik többletszolgáltatáshoz, ezenfelül ne felejtsük el, hogy mindezt csak a vendéglátóipari szakmáknál szabályozták.
De akkor miért adunk borravalót, mikor ezért cserébe nem történik egyéb, mint hogy a munkáját elvégző egyén pontosan azt teljesítette, amit a szerződésében is leírtak?
Valószínűleg itt jön a képbe a társadalmi nyomás. Amikor a pultnál megkapja az ember, amit kért, abban a pultosnak tényleg nincs több feladata vagy hozzáadott értéke. Bár ha mindez egy törzshelyen történik, az egészen más tészta, ott már az otthoninak ható környezetért is fizetünk, a pultos barátok pedig nélkülözhetetlenek, főleg, hogy nekik köszönhetjük, ha zárás után kivételezett helyzetbe kerülve maradhatunk mulatni titokban és/vagy tilosban reggelig.
(Borítókép: Egy mexikói étteremben vacsoráznak a vendégek. Fotó: Robert Alexander / Getty Images)
Ehhez a cikkhez ajánljuk
- Kultúr
Mész az utcán, nevetnek rád, de nem tudják, hogy benned van József Attila
Ez az őrület egy formája.
március 22., 11:20
- Kultúr
Napóleonnal is mulatott a nőcsábász utazó, aki a mai napig hatással van az életünkre
Mennyire ismeri Goethét, a nőcsábász kalandort, aki megreformálta az udvart és az irodalmat?
március 22., 05:50
- Kultúr
Szívszorító kéréssel fordult a rendőrséghez Gene Hackman lánya
Telefonon beszélt a hatóságokkal, miután holtan találtak a sztárpárra.
március 22., 14:04
- Mindeközben
Nádai Anikó az anyaságról: Ember legyen a talpán, aki ezt mindig türelmesen bírja
tegnap, 21:50
- Mindeközben
Jason Isaacs már megint a Harry Potter sorozattal trollkodott, elárulta, kinek adná át Lucius Malfoy szerepét
tegnap, 20:50
- Kultúr
A Peaky Blinders alkotója utánozhatatlannak nevezte Cillian Murphy alakítását Thomas Shelbyként
Steven Knight a többi színész teljesítményéről is elmondta a véleményét.
március 21., 21:25
- Kultúr
Úgy fordították előnyükre a világválságot, mint senki más
Talán egyetlen nemzedéket sem érintett annyira a változás, mint az Y generációt.
március 21., 16:05
- Címlapon
Németh Hunor: Koppenhágában nőttem fel, de a szívem magyar maradt
A kilenc évvel ezelőtti osztrákverésnek köszönhetjük a magyar futball egyik legnagyobb ígéretét.
tegnap, 20:42
- Kultúr
Felesége utolsó gondolatait osztotta meg Cserhalmi György
A nemzet színésze kilenc éve veszítette el korábbi párját.
március 22., 15:43
- Kultúr
Gálvölgyi János a politikai hovatartozásáról vallott
A színész a mai televíziózásról is kifejtette a véleményét.
március 22., 06:03
- Kultúr
Sós Bálint Dániel: 100 millió forint közpénzről beszélünk, nagy volt a felelősség
A Berlini Filmfesztiválon bemutatkozó rendező-forgatókönyvírót filmje hátteréről kérdeztük.
március 22., 15:16
- Mindeközben
Rákóczi Ferenc lánya külföldre költözött: „Tízéves korában mondta, hogy ő nem akar itt élni”
tegnap, 16:55
- Kultúr
Eladóvá vált a Bourne-franchise, miután a Universal elvesztette a jogait
A Skydance, az Apple és a Netflix is a potenciális vevők közt szerepel.
március 22., 21:22
- Mindeközben
Fekete Pákó elszégyellte magát a Farm VIP-ban történtek miatt, térden állva könyörgött Bálint Antónia bocsánatáért
tegnap, 15:50
- Mindeközben
Udvaros Dorottya: Egy féltékeny szeretőm volt, és abban a pillanatban, hogy nem adtam oda neki mindenemet, bosszút állt
tegnap, 13:44
- Címlapon
Biztonsági őr akadályozta meg, hogy bejusson a rabbi a Kazinczy utcai zsinagógába
Emiatt az utcán imádkoztak az ortodox főrabbival szolidaritást vállalók.
tegnap, 16:38
- Mindeközben
Kulcsár Edina és G.w.M meggondolták magukat közös gyermekük jövőjét illetően
tegnap, 12:44
- Mindeközben
Farm VIP: csalással bukott le az egyik csapat a termelési feladatban, nagy balhé kerekedett belőle
tegnap, 11:33
- Kultúr
Ellopták és eladták Eminem több tucat kiadatlan dalát
Egy férfit már meg is vádoltak az ügyben.
március 21., 12:31
- Kultúr
A Sziget Fesztiválon éled újra a Hajógyári aranykorának klubélete
A fesztivál egy külön negyedet nyit az elektronikus zene szerelmeseinek.
március 21., 13:28
- Kultúr
Még annál is borzasztóbb lett az új Hófehérke-film, mint amire számítottunk
A Disney most megint meggyalázott egy sokak által imádott meseklasszikust.
március 22., 19:22
- Kultúr
Közzétették az első jeleneteket Leonardo DiCaprio új filmjéből, ami címet is kapott
Látott már terhes anyát gépfegyverrel lövöldözni?
március 22., 19:59
- Címlapon
Az Európai Bizottság azt kéri az uniós polgároktól, hogy állítsanak össze egy 72 órára elegendő túlélőcsomagot
A tagállamok felé is kéréseket fogalmaztak meg.
tegnap, 19:45
- Mindeközben
Közös gyermeket szeretne Demcsák Zsuzsa és titokzatos férje: „Ha van csoda, akkor lesz csoda, én szeretném!”
tegnap, 10:21
- Címlapon
Mindenre gondoltak a tervezők, csak erre nem: újabb probléma merült fel a csernobili szarkofágnál
A lángok után most újabb problémával kell szembenézni, amire egyelőre nincs megoldás.
tegnap, 18:57
- Mindeközben
Lukács Miki: Jelenleg a kisfiunk igényei a legfontosabbak, szinte csak lopva alszunk két-három órát
tegnap, 09:16
- Kultúr
Kisebb lázadás tört ki Takaró Mihályék kitüntetése miatt
Tompa Andrea, Tóth Krisztina és Garaczi László is beállt a Szépírók Társasága mögé.
március 20., 08:27
- Kultúr
„Mindaz, amit értékesnek tartanak életemben, Magyarországról származik”
André Kertész Szigetbecsének ajándékozott képeiből nyílt kiállítás a Capa Központban.
március 20., 21:20
- Kultúr
Húspiacra hajtják a lányokat, amit bálnak neveznek
Ezért üt akkorát ma is a Bennet család története.
március 20., 19:25
- Kultúr
A nők fekete kendőben ebédelnek, miközben Edith Piaf szól a szökőkútból
A világ legmagasabb épületétől a legkedvesebb pincérekig.
március 20., 15:38
- Kultúr
A nőnek csak kussolni volt szabad – film, amely lenyomta a Barbie-t és az Oppenheimert is
A verés állandó, a nő cselédnek sem jó.
március 21., 09:52
- Kultúr
Ez a doboz meghatározta a rendszerváltás előtti időszakot, az állam játékszerként használta
Azt remélik, nem tér vissza.
március 21., 05:55