Így nyomható agyon a fogyasztótudat bűntudattal

Képernyőfotó 2021-12-10 - 19.53.09.png
2021.12.13. 14:50
A karácsonyi reklámfilm-cunamiban felfedezhető cukiságbombának szánt reklámfilmet mintha nem gondolták volna végig a készítők, a marketingesek és a kutatók. A német piacra szánt film persze megfelel a németek klímavédelemben való élen járásának, de ha már ez a fontos egy nagy márkának, miért a fogyasztóra terheli annak a felelősségét. Főleg, ha nem hibáztatni akarja az ügyfelét, hanem segíteni rajta.

A klímaváltozással való foglalkozás nagyon fontos, ebben egyetérthetünk. Azonban a hirdetők sokszor félrecsúszó, greenwashingnak is nevezett kommunikációs stratiégiáiba sokszor csúszik egy apró hiba: a hétköznapi ember szelektív hulladékgyűjtése tulajdonképpen mindent megold.

A szupercuki 3D animáció kreatívan meséli el, ahogy a szülő számára a következő generáció fizikai, mentális és lelki környezete fontos, és úgy szeretné átadni ezt a környezetet, mint ahogy a legszívesebben kapná, csak amikor egy bank a klímaváltozás kezeléseként olyan eszközöket sorol fel, mint a biciklizés autózás helyett, a szelektív hulladékgyűjtés és a csomagolásmentes vásárlás, akkor nem igazán értjük, kinek mi lenne a szerepe a klímatudatosságban és egyáltalán, melyik évben vagyunk.

Mert ez annyira húsz évvel ezelőtti probléma.

A csomagolásmentesség meg különösen fájó jelenet a filmben, hiszen az a szerencsétlen gyerek biztos nem fog segíteni a vásárfia hazacipelésében, viszont ha már valaki próbált csomagolásmentesen ötnél több tárgyat szállítani, az tudja, hogy sok esetben akaratlanul is elnyeri a kerület breaktánc bajnoka címet electric boogie kategóriában.

Egy banknak vannak termékei, elgondolkozhat tehát azon, hogy ott mit módosít. De ha egy bank nem akar semmit se tenni a klímaváltozás ellen, csak szeretne annak látszani, akkor például ne nyomtassa ki a folyószámla-szerződéseket, ne hanem simán csak küldje el digitálisan, és ne gyártson hozzá mappát és szórólapot tonnaszám. Annyi megoldás van ahelyett, hogy a fogyasztót nyomasztjuk a saját gyerekével, aki hiába van szupercukinak rajzolva, a történetben mégiscsak egy terrorista.

(Borítókép: Erste Christmas Ad 2021: #believeintomorrow)

Aranyköpések

Könyv az életünkről, mindennapjainkról, azok nehézségeiről 14 kortárs író egy inspiráló novelláskötetben

MEGVESZEM

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM