Közterületet neveznek el Törőcsik Mariról

D KOS20210416028
2021.12.18. 13:46
Hogy melyik park vagy tér viselheti majd a legendás magyar színésznő nevét, arról az újbudaiak népszavazáson dönthetnek.

Újbuda Önkormányzata szeretne méltó emléket állítani Törőcsik Mari színművésznek, aki életművének, valamint Újbuda iránti kötődésének, szeretetének és ragaszkodásának elismeréseként érdemelte ki kerületünk díszpolgári címét – olvasható a kerület közleményében.

A tavasszal elhunyt legendás színésznő több évig élt a XI. kerületi Vincellér utcában, 2016-ban választották Újbuda díszpolgárává.

A XI. kerület önkormányzata népszavazási kezdeményezést ír ki, hogy az ott élők dönthessenek arról, melyik közterület kapja Törőcsik Mari nevét. Négy helyszín van versenyben a kitüntetett pozícióra:

  • az Etele tér,
  • az Etele park,
  • a Függetlenségi Park,
  • valamint a Feneketlen tó körüli terület.

Arról, hogy a helyiek milyen formában tudják leadni szavazataikat, a kerület fogja tájékoztatni a lakosokat.

Törőcsik Mari, a Nemzet Színésze, a Nemzet Művésze, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas, háromszoros Kossuth-díjas, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, a legtöbbet díjazott magyar színművész.

(Borítókép: Megemlékezők Törőcsik Mari Kossuth-nagydíjas kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színésznő portréinál a Nemzeti Színház előtt 2021. április 16-án. Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd)