Közkinccsé tétetnek az ír irodalom gyöngyszemei

GettyImages-514911298
2022.02.03. 16:25
James Joyce és Samuel Beckett a XX. századi ír irodalom legmeghatározóbb alakjai, akiket inkább az egymás iránti tisztelet, mintsem a szó szoros értelmében vett barátság kötött össze. A Godot-ra várva szerzője, Samuel Beckett 91 évvel ezelőtt küldött születésnapi köszöntőt James Joyce-nak: a Ulysses című fergeteges, ugyanakkor páratlanul összetett regény írója akkor ünnepelte 49. születésnapját. A kuriózumnak számító távirat most a Readingi Egyetemhez került – írja a Guardian.

A táviratot Joyce unokája és az ő felesége adta át az intézménynek. A dokumentum része annak a könyv- és szöveggyűjteménynek, amelyet Stephen James Joyce és felesége, Solange adományozott a brit egyetemnek. A gyűjtemény a pár esküvői fotóját is tartalmazza. A kép különlegessége, hogy Beckett is rajta van, ugyanis ő volt Stephen James Joyce esküvői tanúja. A gyűjteményt a Ulysses párizsi megjelenésének századik évfordulója, valamint James Joyce születésének 140. évfordulója alkalmából adták át az egyetemnek.

Egy különleges ajándék

Beckett Joyce-nak küldött szokatlan születésnapi távirata sokat elárul a barátságukról. Rövid és kedves, a játékos nyelvezet pedig a közös humorérzékre utal, és megmutatja, hogy Beckett mennyire tisztelte az írót, aki nagy hatással volt saját stílusára is

– mondta a portálnak dr. Mark Nixon, a Readingi Egyetem kutatója, a Beckett International Foundation társigazgatója.

Az egyetem már eddig is otthont adott egy Samuel Beckett-gyűjteménynek. Edward Beckett, Samuel Beckett unokaöccse szerint csodálatos, hogy a Beckett- és a Joyce-archívum ezentúl egy helyszínen lesz. A gyűjtemény közel kilencszáz darab Joyce-hoz címzett és tőle származó levelet számlál, amelyek többsége kiadatlan – köztük Beckett, H. G. Wells, valamint Joyce támogatója, Harriet Shaw Weaver levelei. 

Az iratok között számos levél számol be Joyce személyes életéről, küzdelmeiről és haláláról. A gyűjteményben megtalálható továbbá az Ecce Puer című vers kézzel írt példánya, amelyet unokája, Stephen Joyce születése alkalmából írt, továbbá Joyce karácsonyi ajándéka feleségének, Norának: a Chamber Music című verseskötet. Az iratok Joyce másik arcát mutatják be, egy családjáért rajongó férfi hangja köszön vissza a levelekből. 

A Readingi Egyetem szeretné, ha az archívum nyilvánosan hozzáférhető lenne a kutatók számára. 

James Joyce olyan író volt, aki megváltoztatta a világról, a kreativitásról és az emberiségről alkotott elképzeléseinket. Leveleit, kéziratait és tárgyi emlékeit megbecsüljük, és nemcsak azért vesszük át ezt a gyűjteményt, hogy megvédjük, hanem hogy másokkal is megosszuk

– fogalmazott Robert Van de Noort professzor, az intézmény rektorhelyettese.

(Borítókép: James Joyce. Fotó: Bettmann / Getty Images)