Mindenki felmondott a legolvasottabb magyar nyelvű erdélyi internetes portálnál

2022.02.15. 14:01
Felmondott az 1999 óta működő erdélyi magyar internetes portál, a Transindex valamennyi szerkesztője. Huszonhárom évi működés után döntöttek így, mivel úgy érezték, hogy végzetesen beszűkültek a szólásszabadság és a nyilvánosság terei Erdélyben, és a sajtó már csak különféle politikai elvárások szócsöveként működhet.

A szerkesztőség döntéséről szóló február 15-én kiadott Facebook-közleményben kijelentik, hogy az online lap huszonhárom éves működése után most végleg ellehetetlenült a munkájuk, ezért a teljes szerkesztőcsapat felmondott.

Mint írják, 

nem vagyunk hajlandók semmilyen politikai erő elvárásai szerint végezni az újságírói munkánkat.

Vagy feladja, vagy szócsővé válik a sajtó

Úgy tapasztalták, hogy az elmúlt időszakban erősen beszűkültek az erdélyi magyar szólásszabadság és nyilvánosság terei.

Közel két éve a fennmaradásunkért küzdünk egy olyan politikailag meghatározott környezetben, amelyben a sajtó már csak két út közül választhat: vagy kapitulál és gyakorlatilag szócsőként működik tovább különféle politikai érdekek elvárásai szerint, vagy pedig megpróbálja ellátni a feladatát, viszont ez esetben azt kockáztatja, hogy ellehetetlenítik. Mi az utóbbi utat választottuk, és most csomagolunk, mert más választásunk nem maradt.

Mint írják, többé nem érvényes a portál Karácsony Benő Napos oldal című regényétől kölcsönzött jelmondata – Mi vagyunk a „napos oldal”. Mivel a lap többségi tulajdonosa el kívánja adni a portált, fogalmuk sincs arról, vajon mi lesz a Transindex további sorsa.

A kollektív felmondás okai között hangsúlyozták, hogy a továbbiakban nem látják biztosítva újságírói függetlenségüket. 

Az biztos, hogy addig, amíg mi transindexesek voltunk, ez volt az egyedüli nagy olvasottságú romániai magyar médiafelület, amely a szerkesztőség saját döntései és nem valamilyen politikai pártagenda szerint készült. Nem ért minket váratlanul, de mégis nehéz most felfognunk, hogy ami több évtizedig a Transindex volt, mostantól már megszűnik létezni – írják.

Köszönik a támogatást

Már három hónappal ezelőtt jelezték olvasóiknak, hogy veszélyben a működésük. Köszönik az azóta kapott sok támogatást, amivel némi haladékot nyertek arra, hogy működhessenek és tervezhessék a lap jövőjét.

Mi következik most? Újra felvesszük Felméri Kázmér világnézetét, ehhez pedig előbb kézbe vesszük Karácsony Benőt, és ráhangolódunk arra, milyen a különösen nehéz időkben is »a napos oldalon« lenni.

A közleményben arra is kitérnek, hogy a felmondással egy időben leállítják a hozzájuk irányított rendszeres havi támogatásokat, amit a Transindex.ro megmentésére kezdtek el, mivel az

a mai történésekkel sajnos eredeti célját elvesztette.

A közleményt Babos Krisztina, Bakk-Dávid Tímea, Gál László, Gyöngyi Annamária, Horváth-Kovács Szilárd, Kádár Kata, Kicsid Attila, Kulcsár Árpád, Tőkés Hunor, Kolozsi Emese és Vig Emese írta alá.