Szabadulás a szektából – új magyar sorozat készül

2022.03.22. 14:08
Újabb, magyar szakemberek által megálmodott sorozatnak drukkolhat a közönség. Petrányi Viktória producer és Mangold Anikó forgatókönyvíró a franciaországi Lille-ben ma kezdődő International Festival Series Mania rendezvényen prezentálhatja Salvation című sorozatötletét.

Az International Festival Series Mania Európa egyik legnívósabb, televíziós sorozatoknak megrendezett seregszemléje. A nyolc napig tartó fesztivál a partik és mesterkurzusok mellett a legnagyobb nemzetközi sorozatok exkluzív világpremierjeit kínálja a látogatók számára.

A rendezvény ideje alatt számos mellékrendezvény fut, ilyen például a ma kezdődő és március 24-ig tartó Series Mania Forum, amely egyfajta kreatív inkubátorként támogatja a sorozatokat az ötlettől egészen a terjesztésig, és külön figyelnek a feltörekvő írókra. Ezen a háromnapos szakmai fórumon producerek, forgalmazók, rendezők és forgatókönyvírók gyűlnek össze a világ minden tájáról, hogy eszmét cseréljenek és mozgósítsák a kreatív energiákat. Ezen a fórumon nyílik lehetőség tizenöt projekt számára, hogy producereik bemutassák fejlesztés alatt álló sorozatötleteiket a potenciális pénzügyi partnerek és kulcsfontosságú iparági döntéshozók előtt.

Magyar filmterv a legjobbak között

Idén 56 ország 330 jelentkezője közül választották ki a legjobb tizenöt projektet, amelyek között egy magyarországi induló is van. Ez a Salvation (jelentése: megváltás, üdvözítés) című sorozat, amelynek a producere Petrányi Viktória (Fehér isten, Pieces of a Woman), és a Proton Cinema vette gondozásába. A forgatókönyvet Mangold Anikó írta, akinek a neve az Eltörölni Frankot és a Napszállta című filmből lehet ismerős.

Az Index megkeresésére Petrányi Viktória elárult néhány részletet a sorozattal kapcsolatban:

A Salvation hét, egyenként ötvenperces epizódból álló thriller-dráma sorozat, amely 1984-ben Hamburgban játszódik. Egy olyan szektából való menekülés történetét meséli el, amely akkoriban egyre nagyobb befolyással bírt Németországban, de valójában azokról a személyes döntésekről szól, amelyeket az ember a függetlenségéért hoz. A történet középpontjában Petra, a fiatal magyar lány áll, akit bebörtönöz és szinte agymosás áldozatává tesz a szekta, és Imre, a szerény családapa, aki segíteni akar neki a szökésben. Mindketten egy jobb életet keresnek Nyugaton, miközben szembesülnek a szabadság és a szabad választás valódi kérdéseivel.

A sorozat egyelőre a Salvation címet viseli – a magyar cím kérdése akkor kerülhet terítékre, amikor kiderül, milyen finanszírozási háttérrel jön létre a sorozat, egyáltalán van-e esély arra, hogy Magyarország része legyen a produkciónak.

A kérdésre, hogy mit remélnek ettől a rendezvénytől, milyen fejleménynek örülnének a legjobban, a producer így válaszolt: „Szeretnénk egy nemzetközi televíziós koprodukció lehetőségét megteremteni, és nemzetközi broadcaster- vagy streamingpartnerekkel tárgyalni. Többen érdeklődtek már a fórumot megelőzően is, bízunk benne, hogy a Series Mania fesztiválon újabb előrelépés történik.”