Most egy életre kielégíthetjük a fotográfia iránti szenvedélyünket

D  YT20220325011
2022.03.29. 08:52
Idén hatodik alkalommal rendezik meg a Budapest FotóFesztivált, amely 2022. március 25-től május 8-ig várja az érdeklődőket a főváros különböző kulturális intézményeiben.

Martin Parr brit fotográfus Strand az egész világ / Life’s a Beach című kiállításával nyitotta meg kapuit március 25-én a hatodik Budapest FotóFesztivál. A Műcsarnokkal együttműködésben különleges premierrel készültek a szervezők. A Magnum Photos sztárjának képeit először láthatja Magyarországon a nagyérdemű. Az európai kortárs színes fotográfia egyik legismertebb képviselőjének kiállítása június 26-ig látogatható.

Martin Parr „a jelenkor fáradhatatlan krónikásaként több mint négy évtizede kutatja a mindennapi élet jelenségeit, kezdve a britek időjárással kapcsolatos felfogásától, a vásárlási és a szórakozási szokások bemutatásán át egészen a nemzeti karakter megragadásáig. A Strand az egész világ / Life’s a Beach népszerű tengeri fürdőhelyeken tett megfigyeléseiből válogat” – olvasható a fesztivál közleményében.

A nívós nyitókiállításon kívül több mint 50 egyéb kiállítással és szakmai programmal készültek a szervezők. A fotográfia kortárs stílusai és témafelvetései mellett a közönség megismerkedhet elismert művészekkel. Erre a kültéri és beltéri kiállításokon, a fővárosi galériákban, nemzetközi kultúrintézetekben és múzeumokban megvalósuló, vetítéssel egybekötött beszélgetések alkalmával kerül sor.

Magyar művészek is kiállítanak

A magyar fotográfusok munkáit a kortárs galériák mellett a fesztivál saját szervezésű programjai keretében is a közönség elé tárják. A Budapest Fotófesztivál „Erzsébetvárossal együttműködésben pályázatot hirdet 35 év alatti fotósok számára csoportos kiállításon való megjelenésre”. 

A tematikailag kötetlen felhívás arra keresi a választ, hogy mi foglalkoztatja most a fiatal fotográfusokat, melyek azok a tematikák, kérdések, melyek mentén sorozataik vagy portfóliójuk formálódik.

A kiválasztott alkotók Erzsébet város pop-up kiállítóhelyein, a Király utca 29.-ben és K6 Galériában mutatkoznak be.

Szintén kiemelt esemény a nyílt pályázati felhívás nyomán formálódott Budapest Vízió elnevezésű „streetphoto” szabadtéri tárlat, amely a Budapesti Tavaszi Fesztivállal közös programként április 8-tól látogatható a Városháza Parkban. Az óriásplakát méretű képeken Budapest izgalmas és őszinte arcai – véletlen találkozások, elrejtett utcaképek, valószínűtlen események –, ugyanakkor a mindennapi élet pillanatai jelennek meg.

Az EXPERIMENT – Kísérleti fotográfia a kortárs magyar fotóművészetben című tárlaton az „experimentális, a megszokottól eltérő anyagokkal és eljárásokkal foglalkozó alkotások által izgalmas felületeket, vizuális effekteket, új jelentésbeli tartalmakat” ismerhet meg a közönség. A Fesztivál és a Robert Capa Fotográfiai Központ együttműködésében megvalósuló tárlat május 6-tól látható a Kiscelli Múzeumban.

Idén számos galéria csatlakozott a fesztiválhoz: az acb, az Artphoto, a B32, Faur Zsófi, a Molnár Ani Galéria, a MyMuseum, a K.A.S. Galéria, a FUGA, a Foton és a Red Door is.

A nemzetközi fotóművészet bemutatásánál a nemzetközi kultúrintézetek állnak a középpontban.

A Japán Alapítvány közreműködésével létrejött kiállítás fontos és érzékeny témát dolgoz fel: a japán társadalom elmagányosodásáról szól. Szintén a magányt, csak éppen a pandémia hatását mutatja be a portugál Camões Intézet programja a Turbina Kulturális Központban. Míg az Osztrák Intézet a kortárs ételfotók izgalmas világába kalauzolja el a nézőket, addig a Szlovák Intézet a modern Szlovákia kertvárosi lakónegyedeibe, a Cseh Centrum kiállítása pedig a 1980-as évek aerobikmozgalmának idejébe repíti vissza az érdeklődőket. 

Körbeutazhatja Mexikó és Törökország tájait, vagy megismerheti az Észtországban élő finnugor nők hagyományőrző életét. A Cervantes Intézet a kortárs spanyol fotográfiára helyezi a hangsúlyt, itt Antonio Benítez Barrios Fading Europe című munkáját mutatják be, amely az európai városok változó arcát vizualizálja. Az Olasz Kultúrintézetben Claudia Gori A Tiberiszen túl című kiállítása látható. 

40. jubileumát ünnepli a Magyar Sajtófotó Pályázat, a képeket a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban mutatják be. A Hadtörténeti Múzeumban a hadsereg kötelékében szolgáló kutyák sorsát, a Mai Manó Házban Nicholas Nixon dokumentarista munkáit láthatják az érdeklődők. 

(Borítókép: Mucsy Szilvia, a Budapest FotóFesztivál igazgatója beszédet mond a hatodik Budapest FotóFesztivál és Martin Parr Strand az egész világ című kiállítás megnyitó ünnepségén a Műcsarnokban 2022. március 25-én. Fotó: Illyés Tibor / MTI)