Április végén indul az intenzív színházi anyázás

D  KB20151020006
2022.04.18. 21:23
Anyacsak1 címmel rendez egyhetes színházi fesztivált a szülővé válásról április 29. és május 8. között a Jurányi Ház, a Manna Produkció és a Radnóti Színház.

A fesztivál nyitónapján a Tünet Együttes négy táncosnője mutatja be a saját szüléstörténeteiből, testemlékeiből, élményeiből összeállított Burok című előadást. A Szabó T. Anna szövegeiből készült Anyajegy című produkciót is előadják.

Döbbenten tapasztalom, hogy hiába vagyok a közepén az életemnek, hiába vagyok én a Mama, mégsem vagyok az a nagy és mindenható lény, akinek annak idején az éppen ennyi idős szüleimet láttam. Felnőtt vagyok, de nem vagyok eléggé erős

– írja a szerző.

A fesztivál programjában szerepel Péterfy-Novák Éva Egyasszony című darabja is Tenki Réka előadásában. Péterfy-Novák Éva majd minden orvostól azt a diagnózist kapta, hogy kislánya a születés során vált súlyosan mentálisan sérültté.

A kislány hét évvel élte túl a diagnózist, édesanyja pedig harminc évvel a történtek után döntött úgy, hogy blogbejegyzésekben megírja együtt töltött éveiket.

A megrázó őszinteségű szövegből könyv született, a könyvből pedig színházi előadás.

A nőkből is megárt című darabot Tordai Teri és lánya, Horváth Lili adja elő. A történet arról szól, hogyan lesz a szülőből nagyszülő és a gyermekből édesanya. Mi történik velünk, ha egyszer csak arra ébredünk, hogy a társadalom szemében megöregedtünk, de belül nem így érezzük? – olvasható az előadás ajánló szövegében.

A Manna Produkció Minden negyedik című előadása a gyermeküket magzatkorban elvesztő nők traumáiról szól. Olyan kiváló művészek vállaltak benne szerepet, mint Csábi Anna, Parti Nóra, Gáspár Anna, Földes Eszter, Fullajtár Andrea, Sebők Maja, Szegvári Júlia és Tordai Teri.

Lengyel Tamás adja elő a Szily László írásaiból összeállított, Kitolás című „apabeszédet”, amely a férfiak szemszögéből mutatja be a gyermekáldást megelőző, majd az azt követő papai tapasztalatokat.

A Hidden mom című produkció alkotói az anyaságot övező társadalmi sztereotípiáikat helyezik újszerű, komplex megvilágításba.

A Mákszem Műhely az örökbefogadó családok életét vizsgálja. Az Anya születik! című előadás a XXI. századi anyák életről szól, annak minden örömével és kudarcával.

A fesztivál közleménye kiemeli, hogy a színházi előadások 17 órakor kezdődnek, hogy a kisgyerekes anyáknak is lehetőségük legyen a szakmai fórumok után maradni, és még időben hazaérni a fürdetésre.

A fesztiválon lesz még meseterápia, könyvbemutató, lesznek workshopok, beszélgetések bábákkal, pszichológusokkal, dúlákkal, baba-mama találkozók és terápiás felolvasószínházi előadások is.

A rendezvény eseményeinek zöme a Jurányi Házban, illetve a Radnóti Tesla Laborban zajlik, de a Cziffra György Nagytétényi Közösségi Színtérben, a 3K – Kaszásdűlői Kulturális Központban és a Csokonai Művelődési és Rendezvény Házban is lesznek színházi előadások és workshopok.

A teljes program itt található.

(Borítókép:Tenki Réka a Péterfy-Novák Éva azonos című regénye alapján írt Egyasszony című monodráma próbáján a fővárosi Jurányi Házban 2015. október 20-án. Fotó: Kallos Bea / MTI)