Nézze meg Lakner László alteregóját!

2022.04.28. 10:35
Rendkívüli jelentőségű kiállításra hívja a debreceni Modem Modern és Kortárs Művészeti Központ az érdeklődőket. 2022. május 28-án nyílik Lakner László, a magyarországi neoavantgárd egyik legfontosabb képviselőjének retrospektív tárlata. A szeptember 11-ig nyitva tartó kiállítás, melynek kurátora Fehér Dávid művészettörténész, az alkotó több mint negyven évet felölelő alkotói munkásságát mutatja be.

Lakner László a magyarországi neoavantgárd legfontosabb alkotói közé tartozik: művészetét tematikus és stiláris sokrétűség, folyamatos kísérletezés jellemzi. Életművén belül gyökeresen eltérő stílustendenciák férnek meg egymás mellett, amelyek azonban nem kizárják, inkább kiegészítik egymást.

Lakner László Alterego című retrospektív kiállítása a debreceni Modemben széles körű áttekintést nyújt az életműről az ötvenes évek végének és a hatvanas évek elejének korai, szürnaturalista periódusától a pop arttal, majd a fotórealizmussal rokonítható új figuratív alkotásokon keresztül a hetvenes években alkotott konceptuális fotóműveken, könyvobjekteken keresztül a nyolcvanas évek során egyre expresszívebb karakterű, írásalapú festményekig, valamint a kilencvenes évektől napjainkig alkotott posztkonceptuális és szkripturális festményekig.

A kiállítás a budapesti Ludwig Múzeum 2004–2005-ben rendezett, Metamorfózis című tárlata óta a legnagyobb léptékű áttekintése Lakner László rendkívül gazdag életművének.

Az identifikáció sokrétű játéka

Lakner műveiben gyakran helyezkedik bele történelmi helyzetekbe, a kultúrtörténet jelentős alakjaival azonosul, ezáltal történeti-társadalmi helyzeteket modellez. Az Alterego cím az identifikáció sokrétű játékaira, ezáltal a stílus- és motívumváltások dinamikájára is utal. A kiállításon lehetségessé válik a különböző műcsoportok összeolvasása, ezáltal a polifonikus életmű rejtett összefüggéseinek, a motívumok és referenciák komplex hálózatának feltárása.

Az 1974 óta Németországban élő Lakner László nemcsak a hazai, hanem a nemzetközi művészeti színtér meghatározó alkotói közé tartozik. Háromszor szerepelt a Velencei Biennálén (1972, 1976, 1990), mindemellett 1977-ben kiállított a kasseli documentán, 1979-ben a Sydney Biennálén, 1976-ban elnyerte a Német Kritikusok Díját, 1998-ban pedig a Kossuth-díjat. Művei a legfontosabb hazai közgyűjtemények mellett – többek között – megtalálhatók a berlini Neue Nationalgalerie, a Berlinische Galerie, a kölni Museum Ludwig, az esseni Museum Folkwang, az aacheni Ludwig Forum, a rotterdami Museum Boijmans Van Beuningen és a firenzei Galeria degli Uffizi gyűjteményében.

Magyarországon a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria őrzi a legjelentősebb gyűjteményt alkotásaiból. 2020-ben mintegy negyven művét ajándékozta a Szépművészeti Múzeum 1800 utáni Nemzetközi Gyűjteményének. A tárlathoz nemzetközi szerzők tanulmányait tartalmazó katalógus készül. A kiállítás kurátora Fehér Dávid. A tárlat 2022. szeptember 11-ig látogatható.  • Hírek
  • Árfolyam