Kimozdítják a zenét a megszokott medréből

2022.05.05. 11:24
2022. július 15–24. között ismét megrendezik a főváros egyik legfontosabb és legszínesebb eseménysorozatát, a különleges kamarazenei fesztivált, a Fesztivál Akadémia Budapestet. A program gerincét a világszínvonalú klasszikus zenei koncertek adják.

A fesztiválon nemzetközi művészek lépnek fel, de olyan társművészetek is színpadot kapnak, mint a film, a színház vagy épp a cigányzene. A margitszigeti Kristály Színtéren és Domonkos-rendi apácakolostorban, a Zeneakadémián, a Magyar Zene Házában, a karmelita kolostorban és a Széchenyi Fürdőben is találkozhatnak a nyári fesztivállátogatók a hazai és nemzetközi klasszikus zene nagyágyúival, a Nemzetközi Fehér Ilona Hegedűverseny pedig a Budapest Music Center kulisszái közé költözik. 

„A két alapító művészeti vezető, Kokas Katalin és Kelemen Barnabás hegedűművész házaspár meghívását elfogadó sztárművészek között található Nicolas Alstaedt csellista, Baráti Kristóf hegedűs, Jonathan Cohen karmester, Hagai Shaham, Vilde Frang és Jose Gallardo hegedűsök, Sergei Nakariakov trombitás, Anna Prohaska szoprán, Fazil Say zongorista, Molnár Piroska, Vecsey H. Miklós és ifj. Vidnyánszky Attila színművészek. A fesztivál ideje alatt mesterkurzusokat tartanak, Kurtág György zeneszerző is a tanárok között szerepel majd” – áll a fesztivál programajánlójában.

A Fesztivál Akadémia Budapest 2022-ben 11 világszínvonalú klasszikus zenei koncerten várja az érdeklődőket: Beethoven, Sztravinszkij, Bartók, Csajkovszkij és Teleman muzsikái is felcsendülnek. A nézők találkozhatnak a FAB Ensemble tagjaival (pl. Maxim Rysanov, Fenyő László, Kokas Dóra), a Kelemen Kvartettel, az Arcangelo zenekarral (vezeti Jonathan Cohen); mellettük hallható többek között Szergej Nakarjakov (trombita), Bogányi Gergely (zongora), Lukács Miklós (cimbalom), Fenyő László (cselló), Kovács Ágnes (szoprán), Kokas Katalin (hegedű), Kelemen Barnabás (hegedű), Nicolas Alstaedt (cselló), Vilde Frang (hegedű), José Gallardo (zongora), Razvan Popovic (brácsa), Knut Erik Sundquist (nagybőgő) vagy épp Baráti Kristóf (hegedű). 

Tematikus napok

A fesztivál ideje alatt a szervezők négy tematikus napra invitálják az érdeklődőket, ezek helyszínei: 

  • július 17: zenés programok a Városligetben
  • július 18: cseh nap 
  • július 21: Margitsziget
  • július  22: budai vár

A fesztiválon fontos szerepet kap a pedagógusképzés és a tehetséggondozás is.

A Fesztivál Akadémia Budapest számára rendkívül fontos, hogy támogassa és felkarolja a pedagógusokat, azokat, akik a jövő zenész generációját nevelik. Ennek szellemében a Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűverseny és a fesztivál alatt ingyenes, 30 pontos akkreditált továbbképzést tartanak pedagógusok számára

– írják a sajtóközleményben.

A Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyt 2017-ben alapította Kokas Katalin és Kelemen Barnabás a legifjabb, 19 évesnél fiatalabb hegedűművész-generáció számára. A versenyzőket neves hegedűművészekből és pedagógusokból álló nemzetközi zsűri értékeli, amelynek elnöki tisztét ezúttal a legendás Hagai Shaham, Fehér Ilona egykori növendéke tölti be. A Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűverseny szerves részét képezik a zsűritagok által adott mesterkurzusok, továbbá a lehetőség, hogy a versenyzők részt vehetnek a Fesztivál Akadémia Budapest próbáin és koncertjein. Idén 23 ország 60 fiatal hegedűse jelentkezett, ők mérettethetik meg magukat a háromfordulós versenyen, melynek összdíjazása 7000 euró. Július 16-án 17 órától a győztesek gálakoncertje hallgatható meg a BMC Koncerttermében.