Ki tesz kalapot kalaptartóra?

DSC3805 másolat
2022.05.14. 13:01
Ceglédi Zoltán politikai elemző, humorista látogatott el ezen a héten a Márkó és Barna Síkidegbe, ahol kifejtette, miért nem szabad változtatni az olasz ételek receptjén, miért szeretik a magyarok, ha nem férnek el tőlük, és még arra is kitért, szerinte miért volt jó ötlet a vizitdíj.

Márkó ezen a héten a „tüttyölt ratyli” receptjét hozta el nekünk. Ceglédinek erről eszébe jutott, régen azzal szórakozott, hogy furcsa internetes recepteket publikált. A rántott őzgerinc receptjéhez például részletesen leírta, hogyan kell elgázolni egy őzet, megnyúzni az út szélén és utána kirángatni a gerincét. Az olasz receptekkel azonban nem ennyire megengedő.

Elmondása szerint kedvenc konyhájának kulcsa, hogy nem szabad piszkálni. Az olasz ételek olyan egyszerűek, mint eljutni Tatabányára.

Ha a térkép szerint balra kell menni, miért fordul az ember jobbra? Aki pizzát akar csinálni, miért tenne rá ananászt, vagy miért csinálna gyrososat? Az olasz receptek egyszerűek, és nem tűrnek változtatást. Ezért Ceglédi, ha Magyarországon eszik pizzát, akkor inkább melegszendvicskorongként gondol rá.

A humorista nagy híve a keresztmetszeteknek. Szentül hiszi, ha figyelnénk egymásra, mindenki elférne egymás mellett, és sokkal egyszerűbb lenne az élet. Ehhez képest az emberek egy része direkt szeret útban lenni. A héten például egy kávézóban lőtte be a terem legjobb helyét, ahonnan éppen felállásban voltak a vendégek. De ahogy észrevették, hogy Ceglédi leülne, direkt még egy negyedórát tettek-vettek, nehogy hamar átadják a helyet. Barna szerint egyébként óriási felhatalmazás, ha fordított helyzetben ő áll fel egy helyről, hiszen ilyenkor eldöntheti, melyik várakozó társasággal teremt szemkontaktust, hogy átadja az asztalt. Nem mindegy, kinek örökíti át a helyét.

Márkót valamilyen okból kifolyólag borzasztóan fel tudja húzni, ha valaki az autója kalaptartóján kalapot tárol. Ki hord kalapot, és milyen megfontolásból teszi a kalaptartóra?

Ráadásul ha sokáig van ott, a nap kiszívja a kalaptartó színét, míg a kalap alatt marad egy csúf folt. És ha már kalapok, Barnát azok a baseballsapkák húzzák fel, amiknek egyenesek a sildjük, míg Márkót a félrebillentett baseballsapkák.

Ceglédi szerint a társadalmi felelősségvállalás alapvető eleme, hogy az ember kompromisszumokat vállal. A gyorsétteremben a gyorsabb rendelés érdekében terminálokon lehet rendelni, ahol azonban csak kártyával lehet fizetni, ami pedig az embernek egy kis pluszpénzbe kerül. Az állami egészségügyi ellátásban ezt a felelősségvállalást a vizitdíj formájában próbálták meg bevezetni. Ceglédi szerint ez sok mindenre megoldás lenne. Márkó szerint ezt a rendszert pont neki találták ki, hiszen egy időben annyira hipochonder volt, hogy teljesen fölöslegesen terhelte a közegészségügyet rendszeresen. Barna szerint a vizitdíj azokat, akik ki tudják fizetni, pont hogy nem rettenti el, míg egy nyugdíjas már megérzi a pénztárcáján.

Ceglédi szerint miközben lehetne beszélni enyhítésekről, a lényeg mégis az, hogy rá kell venni az embereket a felelősségvállalásra. Ezt pedig kicsiben kell elkezdeni.

Ezen a héten szó volt még a varázspálca-készítés rejtelmeiről, a magyar néplélek szenvedésmániájáról és arról, hogy mire elég Fekete Győr András 3,2%-a az előválasztáson.

(Borítókép: Ceglédi Zoltán. Fotó: Gerencsér Tamás / Index)