Hat fiatal író harcol egy minisorozatért az Elkxurtuk producereinél

MEGAYOUTH MEGALAKULO divinyi Bendi
2022.05.17. 17:58
Apagyilkos tinédzser, a kilencvenes évek alvilága, mútszázadi sorozatgyilkosság, műkincslopás, Covid. Mintha kizárólag súlyos témák érdekelnék azokat a fiatalokat, akik a jövő filmjeit, sikersorozatait szeretnék írni. Legalábbis ez derült ki a Megafilm producerei által fiatalok számára indított forgatókönyvírói tehetségkutató verseny első fordulójának munkáiból.

A klasszikus tehetségkutatók mintájára találta ki a 25 éves Megafilm producerpárosa, Helmeczy Dorottya és Kálomista Gábor a MEGAYOUTH forgatókönyvírói pályázatot. Felhívásukra több mint 150 szinopszist adtak be a 16-25 éves forgatókönyvíró-jelöltek. Ezek közül 6 történet maradt versenyben, a győztes ötletből minisorozat készül.

A kiválasztott fiatal szerzőket neves filmes szakemberek  segítik. Egyikük Divinyi Réka, Balázs Béla-díjas forgatókönyvíró, dramaturg és rendező, aki többek között Goda Kriszta szerzőtársaként dolgozott a Csak szex és más semmi, vagy a BÚÉK című filmek történetén. A tapasztalt filmíró két huszonnégy éves fiatal ötletét segít működőképesre csiszolni.

Egyik mentoráltja, Ulics Balázs sorozat ötletének története két idősíkon játszódik. Az események egyik része

A COVID UTÁN TÍZ ÉVVEL JÁTSZÓDIK,

de a titok, ami azóta is összetartja a filmbéli társaságot, napjainkban gyökerezik.

A szintén 24 esztendős Győrbíró Réka sorozattervét az 

1983-AS ÉV BŰNÜGYI SZENZÁCIÓJA

ihlette. Abban az évben lopott el több felbecsülhetetlen értékű reneszánsz műalkotást, köztük két Rafaello képet is a Szépművészeti Múzeumból egy nemzetközi banda. A fiatal író erre a történtre felfűzve mutatná be a rendszerváltást megelőző évtizedet a fiatalabb generációnak.

A második mentorcsapat egyik tagja Dombrovszky Linda rendező, akinek első tévéfilmjét a Szabó Magda regényéből készült Pilátus című filmdrámát beválogatták a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Golden Globe-díjért versenyző alkotások közé. Mentortársa, Somogyi György fogatókönyvíróként jegyzi a filmet.

Az ő csapatukban van a mindössze húsz éves Boros Éva Júlia, aki egy súlyos társadalmi töltetű történetet szeretne sorozatként viszontlátni. Főhőse egy világvégi kis faluban élő 18 éves lány, aki 

megöli édesapját,

és öccsével kezd menekülésbe.

Csapattársa, a 19 éves Éhn Dorka viszont egy szórakoztató, könnyed kikapcsolódást nyújtó, meseszerű történettel szállt versenybe. .

Bendi Balázs, a Megafilm sok vihart kavart, Elkxurtuk című politikai thrillerének forgatókönyvírója a 18 éves Molnár Mátyás Benedeket mentorálja, akit egy 

múlt századi sorozatgyilkos

története érdekelt. A noir hangulatú krimi egyik érdekessége, hogy a fiatal Karinthy Frigyes újságíróként szerepel a történetben.

A másik csapattag a 22 esztendős Pekár István János. az 

1990-es évek magyar alvilágát

szeretné megfilmesíteni, „akciókrimi helyett emberközeli viszonylatokban."

(Borítókép: Divinyi Réka és Bendi Balázs. Fotó: Megayouth)