A hely, ahol minden a játékról szól

IMG 7573
2022.06.05. 21:00
Talán nincs még egy olyan hely a világon, ahol annyira megtestesülne a LEGO szlogenje (Learning through Play), mint a billundi LEGO House-ban. Legjobban játszva lehet tanulni, a dán városka központjában található épület – és a benne rejlő kimeríthetetlen lehetőségek – pedig ékes bizonyítékai ennek. A LEGO House minden bizonnyal a világ legizgalmasabb játszótere.

Aki először jár a legó „szülőhazájában”, a dániai Billundban, az sem tévesztheti el a LEGO House impozáns épületét. Az élményközpont az apró település központjában fekszik, ráadásul – stílszerűen – egy hatalmas legóépítményre hasonlít. 

A LEGO House első ránézésre 21 óriási legókockára emlékeztet, amelyek egymás hegyén-hátán egyensúlyozva nyűgözik le a látogatókat. Az épület homlokzatát a klasszikus 2×4-es legókockákra hasonlító csempék borítják, ráadásul a jópofa kialakításnak hála már a repülőgépről látni, hogy a városban minden erről a játékról szól. Odabent, az előtérben ajándékbolt, kávézó és étterem áll a látogatók rendelkezésére, valójában a LEGO-ház egy hatalmas közösségi tér a billundiaknak.

A hatalmas házban több mint 25 millió építőkocka várja a látogatókat, amelyekkel kicsik és nagyok egyaránt játszva tanulhatnak: kísérletezhetnek, kihívásokat és teszteket teljesíthetnek, feszegethetik határaikat, hibázhatnak és próbálkozhatnak: cél, hogy belekóstoljanak a kockákban rejlő végtelen lehetőségekbe.

Millió élmény

Az épület előcsarnokában magasodik a Tree of Creativity, vagyis a Kreativitás Fája, a világ egyik, ha nem a legnagyobb legóépítménye. Azért csak az egyik legmagasabb, mert sok fanatikus van, sosem tudni, hogy kinek áll ennél magasabb legófa az udvarában

– kezdi mondókáját ifjú idegenvezetőnk, hozzátéve, hogy a fa a márka terjedését jelképezi: az idő múlásával a LEGO kinőtte szülőföldjét, és az egész világon elterjedt. A 15,68 méter magas legófa kilenc hónapig épült, és több kockából rakták össze, mint ahány ember Dániában él: közel hat és fél millió építőelemről beszélünk.

A legfelső emeleten – a Masterpiece Galleryben, vagyis a Műcsarnokban – a legórajongók, a kreativitás és a képzelőerő előtt tisztelegnek. A kiállítás keretén belül felnőtt legórajongók építményeit állították ki. Az egyedi és eredeti szettek a legkülönbözőbb méretekben és stílusokban mutatják be a műanyag játék megannyi arcát.

A LEGO House-ban számos készség fejlesztésére adódik lehetőség – attól függően, hogy melyik zónában játszunk.

A sárga zónában a kifejezések állnak a középpontban: az itt megoldható feladatok az érzelmi készségeket fejlesztik. A kék zónában a kognitív képességek csiszolásán van a hangsúly: a látogatók problémamegoldó készsége fejlődik, megtanulják kezelni a kihívásokat. A zöld zóna figurái és történetei a szociális készségeket tökéletesítik, a piros zónában pedig a kreatív agytekervényeinket tornáztathatjuk meg. A teraszokon felállított játszótereken a fizikai erőnlétünket tehetjük próbára.

A LEGO House termei között ingázva különleges, szívmelengető látvány tárul elénk: annak ellenére, hogy a vállalatot a gyerekek inspirálják, és a LEGO House is elsősorban a gyerekeket igyekszik bevonni a játszva tanulás módszerébe, a szülők – vagy éppen a gyermektelen legófanatikusok – is könyékig elmerülve kotorásznak a műanyag építőelemek rengetegében. A kicsikkel együtt kacagnak, elképesztő lelkesedéssel és versenyszellemmel gurítják le a lejtőn a kisautókat, saját magukat mintázzák meg legófigurákból, az érintőképernyős paneleknek hála interaktív, digitális univerzumba ültetik át azt, amit néhány másodperccel korábban még kockából építettek: ebben a házban aztán tényleg minden a játékról szól. 

(Borítókép: Gáll Anna / Index)