Komolyzenét sosem volt még ilyen könnyű hallgatni

2022.06.07. 18:13
2022. június 10-én, pénteken indul a Dunakanyar Kortárszenei Fesztivál, ingyenes hangversenyekkel, izgalmas helyszíneken.

Június 10–19. között rendezik meg a Dunakanyar Kortárszenei Fesztivált. A regionális koncertsorozaton kortárs, élvonalba tartozó magyar zeneszerzők művei csendülnek fel a Dunakanyar legkülönfélébb helyszínein; így

  • a visegrádi királyi palota Herkules-kútjánál,
  • a Dunabogdányi Nepomuki Szent János-templomban
  • és a Dunabogdányi Szabadstrandon.

Rangos hazai zeneművészeti alkotásokon keresztül mutatják be a szervezők a magyar kortárszenei szcéna sokszínűségét és elismertségét. A tematikus hangversenyek ingyenesek, az ország egész területéről érkeznek a fellépők. Többek között olyan neves előadókkal találkozhatnak az érdeklődők, mint Balga Gabriella, a Magyar Állami Operaház magánénekese, a Debreceni Sonus ütőegyüttes vagy a Cantemus Gyermekkar. A koncertsorozat művészeti vezetője, Kutrik Bence.

Június 10-én, pénteken, 20 órakor a Debreceni Sonus Ütőegyüttes ad koncertet. A koncert egy törzsi hangulatot idéz fel, témája a kőkorszak és az őserő. A helyszín sem hangversenyterem, ezért az öltözetnek sem kell ünnepinek lenni: a bogdányi strandon lesz az esemény, ahol a homokra épített színpadon lép fel az együttes. A hangverseny után tábortűz köré gyűlve, a közönséggel együtt közös dobolás lesz.

Június 12-én, vasárnap, 16 órakor gyermekkórus énekel a katolikus templomban. Ez alkalommal vegyesen mutatnak be egyházi témájú és gyermekeknek, családoknak szánt kórusműveket. A Nyíregyházi Cantemus Gyermekkar lép fel, amely az ország egyik legjelentősebb és legjobb gyermekkórusa, közel 50 fős létszámmal, Szabó Dénes karnagy vezényletével.

Június 17-én, pénteken, 20 órától kamaraest lesz, a Művelődési Házban Köztünk élő kortársak címmel szervezik meg, hisz tényleg köztünk élnek: magyar szerzők művei szólalnak meg, sőt többen dunakanyari kötődésűek is.

A koncertsorozat vasárnap, június 19-én Balga Gabriella operaénekes dalestjével zárul Kortárs dalok reneszánsz környezetben címmel, a helyszín a visegrádi királyi palota. Reneszánsz környezetben csendülnek fel reneszánsz dalok és kortárs magyar szerzők művei. 

A párosítás alapötletét a helyszín adta. A visegrádi palotában található Herkules-kút-udvar Európa egyik legszebb és legjobb állapotban fennmaradt reneszánsz udvara.

Koncertünk bemutatja az elsők között lejegyzett énekes műveket. A reneszánsz volt az a kor, amikor elkezdtek foglalkozni a zene rendszerezésével, leírásával, megörökítésével. A historikus dalok mintegy keretként körvonalazzák a ma élő, tehát kortárs zeneszerzők műveit. Próbáltam olyan dalokat párosítani a kortárs művekhez, melyek hasonló tematikájúak. Érdekes megfigyelni, hogyan festették le ugyanazt a lelki állapotot, témát a régi és mai zeneszerzők

– nyilatkozta Balga Gabriella, a Magyar Állami Operaház magánénekese a koncertről.

A fesztivál hangversenyeire a belépés ingyenes.  • Tippek
  • Hírek