Róma belvárosa úszik a szemétben, az UNESCO-hoz fordultak

2022.06.08. 06:16
A kulturális ágazatban dolgozók, művészek, professzorok és a Róma történelmi központjában élő környezetvédők felszólították az UNESCO-t, hogy emlékeztesse a városi tanácsot a világörökség védelmének kötelességére.

Művészek, professzorok és környezetvédők a világszervezethez fordultak, hogy az UNESCO kötelezze a városi tanácsot a szemét eltakarítására. Elítélték a szemét felhalmozódását a világörökség védelmében.

A Lazare Eloundou Assomónak, az UNESCO világörökségi központ vezetőjének címzett, 150 ember által aláírt levélben a csoport azt írta, hogy az olasz főváros hatóságaihoz intézett panaszaikat figyelmen kívül hagyták.

Róma teljes történelmi központját 1980-ban vették fel a világörökségi listára, amely olyan kincsekkel büszkélkedhet, mint a Trevi-kút, a Colosseum és a Spanyol lépcső. A római hatóságok azonban nehezen tudták tisztán tartani a belvárost, és az utóbbi időben a város macskaköves utcáin a bár- és étteremasztalok, valamint az elektromos robogók még tovább fokozták a gondokat.

Kibújnak a felelősség alól

A csoport azzal érvelt, hogy a városi tanács kibújik a terület megőrzésével kapcsolatos felelőssége alól, és az UNESCO-hoz fordult, hogy fordulatot sürgessen.

A le nem nyírt gaz, az utcán lévő szeméthalmokon és a zajszennyezésen túl az általános kép megalázó

– írta a 150 fős önszerveződő csoport a levélben. A levél aláírói felidézték azokat az időket, amikor Róma központjának kerületei még kellemes lakóhelynek számítottak. 

Myriam D’Andrea, az Ispra környezetvédelmi ügynökség egyik igazgatója az elektromos robogókra hívta fel a figyelmet, amelyeket gyakran hanyagul használnak és parkolnak.

Teljesen vad módon szállták meg a várost.

Elektromos robogót dobáltak a Spanyol lépcsőn

Vasárnap két amerikai turistát egyenként 400 eurós bírsággal sújtottak, mert egy elektromos robogót dobtak le a Spanyol lépcsőn. Egy szaúd-arábiai férfi pedig nemrég egy Maseratival próbált meg lehajtani a 17. századi lépcsőn.

A problémák azonban nem korlátozódnak a központra – a szeméttenger, a graffitik és a gondozatlan parkok Rómában mindenütt szembetűnők. A város északi kerületeiben gyakran látni vaddisznókat az utcákon kószálni vagy a kukákban élelem után turkálni – írja a Guardian.

A tavaly októberben megválasztott római polgármester, Roberto Gualtieri nem tartotta be azt az ígéretét, hogy karácsonyig „rendkívüli takarítást” végez a városban, de most azt mondja, hogy 655 újabb szemétszedőt vesznek fel, és az első 155 alkalmazott június végéig megkezdi munkáját. A városi tanács emellett jóváhagyta egy bizottság létrehozását, amelynek feladata az „illem biztosítása”.