Emir Kusturica az Alexandre Trauner Art/Film Fesztivál sztárvendége

dejan sparavalo emir kusturica foto d.teodorovic-zeko
2022.06.13. 15:19
Október 11–16. között a szolnoki TiszapArt mozi vendége lesz Emir Kusturica és zenekara, a No Smoking Orchestra, akik a szolnoki Városi Sportcsarnokban lépnek fel. A világhírű rendező filmes mesterkurzust is tart a fesztiválon, amelyre a filmes szakembereket, a filmes hallgatókat és a nagyközönséget is várják.

A boszniai felmenőkkel is rendelkező Emir Kusturica Szarajevóban született és a prágai székhelyű filmes akadémián tanult. Az alkotó olyan díjnyertes filmeket jegyez, mint a A papa szolgálati útra ment (1985), a Cigányok ideje (1988), az amerikai sztárszínészekkel – Johnny Depp, Faye Dunaway, Vincent Gallo – forgatott Arizonai álmodozók (1991), az Underground (1995), és legnagyobb közönségsikere, a Macskajaj (1998).

A kétszeres Arany Pálma-díjas rendező évtizedek óta aktívan filmez, az egészestés filmek mellett dokumentumfilmeket és tévésorozatokat is készít. Legfrissebb alkotásai között olyan munkák szerepelnek, mint a Tejben, vajban, szerelemben (2016), amelynek főszerepét Monica Bellucci alakította, vagy Uruguay utolsó elnöke, José „Pepe” Mujica életét, munkásságát bemutató dokumentumfilm.

Kusturica filmjeiben a zene mindig is fontos szerepet töltött be.

Miután megszakította munkakapcsolatát a Cigányok ideje, az Arizonai álmodozók és az Underground filmzenéjét szerző Goran Bregovićcsal, ő is elkezdett foglalkozni a zenéléssel. Az utóbbi két évtizedben rendszeresen készít lemezeket és turnézik a No Smoking Orchestra zenekarával. 

A balkáni folkzenét játszó, tizenegy tagú csapat 1979-ben alakult Szarajevóban, mára (el)ismertebbek nemzetközileg, mint hazájukban. A szerb kolo stílusú zenéjük, a rumba balkáni változata egyesíti a rockot és a cigányzenét.

A rendező által vezetett zenekar októberi koncertjét a Szolnoki Sportcentrumban, a látványtervezőket díjazó, és művészeti témájú filmeket bemutató Alexandre Trauner Art/Film Fesztivál részeként adja. 

(Borítókép: D. Teodorovic Zeko)