Saját valóságshow-jának szereplője perelte be a Netflixet

2022.07.15. 12:23
A férfi szerint a csatorna embertelen munkakörülményeket teremtett.

A Netflix Love Is Blind (Vak szerelem) című valóságshow-jának második évadának egyik versenyzője, Jeremy Hartwell beperelte a műsorszolgáltatót és annak producereit, akiket többek között embertelen munkakörülmények teremtésével vádol, illetve azzal, hogy a szereplőknek kevesebbet fizettek, mint a minimálbér.

A Netflix szerint műsora igazából egy „tudományos kísérlet”, ahol a tizenöt-tizenöt önként jelentkező férfi és nő sorozatban randiznak egymással. Csakhogy ezeken a randikon nem láthatják egymást, úgynevezett kapszulákban ülnek, egymástól egy fallal elválasztva, amelyen keresztül beszélgethetnek. Mindenki randizik mindenkivel újra és újra. Aztán a nők a nőkkel, a férfiak meg a férfiakkal ki is beszélik, hogy ki tetszik nekik, kihez érzik egyre közelebb magukat.

A Jeremy Hartwell által benyújtott kereset szerint a Love Is Blind producerei kevés élelmet és vizet biztosítottak a szereplőknek, cserébe rengeteg alkoholt tettek elérhetővé számukra, miközben elzárták őket a külvilágtól. Mindezzel azt érték el, hogy a versenyzők ki voltak éhezve a társas kapcsolatokra, az alkohol pedig oldottabbá tette őket, de mindezzel párhuzamosan befolyásolta a valódi érzelmeiket.

Hartwell, aki egy chicagói jelzálogcég igazgatója, azt állítja, hogy több napig lábadozott az alvásmegvonás, az ételhez és vízhez való hozzáférés hiánya és a bőséges mennyiségű alkohol hatásaitól – írja a Variety.

Ezenkívül a keresletben az áll, hogy a Love Is Blind versenyzőit a kaliforniai állami törvények szerint alkalmazottnak kellett volna minősíteni, nem pedig vállalkozónak, hiszen a producerek szabták meg a munkájuk idejét, illetve annak módját és eszközeit. A gyártás során a producerek heti ezer dolláros átalánydíjat fizettek a versenyzőknek – annak ellenére, hogy akár napi 20 órát is dolgoztatták őket, heti hét napon át. A panasz szerint ez mindössze 7,14 dollárt jelent óránként, ami jóval a Los Angeles megyében érvényes, legalább 15 dolláros minimálbér alatt van.

Hartwell keresete a Love Is Blind teljes szereplőgárdája és más, az alperesek által az elmúlt négy évben létrehozott, nem forgatókönyvre épülő produkciók valamennyi résztvevője nevében lett benyújtva, így akár száz fő is csatlakozhat a kérelemhez.

A produkció a Variety magazinhoz eljuttatott egy pár soros nyilatkozatot:

Hartwell úr részvétele a Love is Blind 2. évadában kevesebb mint egy hétig tartott. Sajnálatos módon Hartwell úr számára a szereplés korán véget ért, miután nem sikerült jelentős kapcsolatot kialakítania egyetlen más résztvevővel sem. Nem fogunk spekulálni a kereset benyújtásának indítékait illetően, de Hartwell úr állításai egyáltalán nem megalapozottak, ezek ellen pedig védekezni fogunk.

A Love Is Blind 2. évadának premierje 2022 februárjában volt a Netflixen.