A lengyel hadsereg fotóriporterének képeiből nyílik kiállítás a belvárosban

2022.07.23. 15:41
Tadeusz Bukowski 1935 és 1955 között készült varsói fényképeit tekinthetik meg az érdeklődők augusztus 1-től az Andrássy úti Platán Galériában. A tárlat október 3-ig látható.

A Megörökítve – város, háború, szerelem című tárlat a Varsói Felkelés Múzeumának új fotógyűjteményét mutatja be, a megnyitót a varsói felkelés kitörésének 70. évfordulójához időzítették – közölte a budapesti Lengyel Intézet az MTI-vel.

A kiállítás a II. Lengyel Köztársaság hangulatából a német megszálláson és a varsói felkelésen keresztül a háború utáni, romjaiból feltámadó lengyel fővárosba vezet, méghozzá a régi időket idéző, háromdimenziós képeken keresztül, egy Kaiserpanoráma segítségével.

Bukowski kiállítása a Varsói Felkelés Múzeumának 1800 képkockát meghaladó új fotógyűjteményét mutatja be. A képek páratlan módon dokumentálják a lengyel fővárosban 1935 és 1955 között végbemenő változásokat.

A szerző újra és újra visszatért ugyanazon helyekre, amelyek e húszéves időszak alatt teljesen megváltoztak, és portrékat készített a főváros lakosairól, többek között kedvenc témájáról, a gyermekekről.

Boncza, az underground cserkész

Tadeusz Bukowski „Boncza” (1909–1980) a lengyel hadsereg fotóriportere, cserkészoktató, tanár és fotóművész volt. A megszállás alatt a földalatti cserkészetet szervezte. A háború után fotósként dolgozott, és társadalmilag aktív szerepet vállalt, a sztálinizmus időszakában társalapítója volt a Lengyel Fotóművészek Szövetségének.

A mostani budapesti tárlaton megcsodálható Kaiserpanoráma (Császárpanoráma) technikájának története 1866-ig nyúlik vissza, amikor Alois Polanecky megalkotta a sztereogramszalon berendezését, létrehozva a képek többszemélyes, közös befogadásának lehetőségét.

A tárlat, amely a budapesti Lengyel Nagykövetség támogatásával, partnerségben a Varsói Felkelés Múzeumával, a Koncept Kultura Alapítvánnyal és a Magyar Patrióták Közösségével valósul meg, október 3-ig látható.