Vasárnap még megnézheti a világ legkülönlegesebb BMW-jét

DSC7699
2022.10.08. 17:06
Pár napja Budapest lett Európa egyik legvonzóbb kortárs képzőművészeti találkozóhelye; az Art Market 4 kontinens közel 30 országából érkező 116 kiállítója lepte el a Bálna épületét. A művészeti seregszemle már csak egy nap, azaz október 9-én, vasárnap látogatható.

Az idén a következő országokból érkeztek kiállítók az Art Market Budapest seregszemléjére: Argentína, Ausztria, Bosznia-Hercegovina, Chile, Csehország, Dél-Afrika, Egyesült Királyság, Finnország, Franciaország, Görögország, Horvátország, Japán, Kolumbia, Magyarország, Montenegró, Németország, Olaszország, Románia, Spanyolország, Svájc, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia, Törökország, Ukrajna, USA.

A rendkívül széles nemzetközi választékban Magyarország valamennyi számottevő kortárs képzőművészeti galériája is jelen van,

miközben néhány új hazai szereplő is bemutatkozik.

A Bálna területén a vásár valamennyi szekciójában kiállító tucatnyi szerb galéria és művészeti intézmény által garantált rendkívül széles választék MOST.SERBIA címmel művészeti fesztivállá bővült, és külső budapesti helyszíneken létrejövő kiállításokkal egészült ki.

Szerbia díszvendégként való meghívása és az ehhez kapcsolódó fesztivál a most Budapesten bemutatásra kerülő anyag ismeretében rávilágít arra a tényre, hogy a szerbiai kortárs képzőművészet a színvonala és gazdagsága alapján joggal követel magának nagyobb láthatóságot az európai művészeti életben.

Az Art Market Budapest idején a Bálna Budapest legfelső szintjén kialakított konferencia-központban látogathatóInside Art négynapos nemzetközi művészeti és műtárgypiaci konferencia célja ezúttal is a globális művészeti életet és piacot meghatározó tendenciák jelentős nemzetközi szakemberek bevonásával történő bemutatása mellett a kifejezett trendteremtés.

Művészet és design

Az Art Market Budapest programjaiban kiemelt figyelmet kap a kortárs design és képzőművészet kapcsolata. Miközben általános szakmai jelenség a design és a képzőművészet közötti határvonalak elmosódása, a képzőművészet fogyasztói piacának bővítési lehetőségeit folyamatosan kereső vásár különleges lehetőséget lát a design iránt fogékony közönség megszólításában.

A design és művészet kapcsolatát még látványosabbá tette a BMW, ugyanis a vásáron mutatkozott be a bajor prémiummárka különleges művészeti programja, a BMW Art Cars kollekció által inspirált egyedi modell, a 99 darabban elkészült, a világ talán legismertebb élő kortárs képzőművésze által tervezett BMW 8 X JEFF KOONS gran coupé, amit a fesztivál utolsó napján is megtekinthetünk.

Az 2014-ben alapított Art Photo Budapest a nemzetközi fotográfiai élet kedvelt találkozóhelye, a közép- és kelet-európai régió egyetlen nemzetközi fotóművészeti vására. Az idén az európai galériák és fotóművészeti intézmények mellett többek között argentin, chilei és dél-afrikai galériák jóvoltából 3 kontinenst reprezentáló fotóvásár a fokozott érdeklődésre tekintettel ezúttal a Bálna Budapest épületének egyik kiállítási szintjét teljes egészében elfoglalja.

Az Art Market Budapest folyamatosan keresi azokat a magas színvonalú művészeti tartalmakat, amelyeket más nemzetközi vásárokon még nem ismerhetett meg a közönség, olyan, felfedezésre váró művészeket, akik miatt érdemes kincsvadászatra Budapestre jönni, akik szerepeltetésének köszönhetően a vásár az elmúlt évtizedben izgalmas és különleges eseményként vált ismertté. Ennek köszönhetően a fiatal alkotói közösség minden évben jelen van a választékban, 2022-ben azonban a korábbiaknál is nagyobb figyelem irányul feléjük.

Ezúttal a vásár kapujában, különleges kiállítási helyszínen és hosszított nyitvatartással irányítják a figyelmet a Derkovits Gyula-ösztöndíjasokra a programot kezelő MANK értékes közreműködésével. Az idén 150 éves Magyar Képzőművészeti Egyetem látványos nemzetközi kiállítási standdal és gazdag helyszíni programmal itt zárja a jubileumi évet, és az egyetem külső kiállítási helyszínként is csatlakozik a vásárt kísérő programhoz. Az Art Market Budapest kiállítói között továbbá bemutatkozási lehetőséghez jut a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kara és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem fotótanszéke is.

(Borítókép: Art Market Budapest)