Wellnesoázist nyit Németországban egy magyar rendező

SIG3086
2022.11.06. 16:45
A németországi Tübingenben mutatja be Hotel of Change című előadását Boross Martin és társulata, a STEREO AKT. A magyar színészek igazságos társadalomért dolgozó német aktivistákat regenerálnak a Tübingeni Szobaszínházzal közös produkcióban.

A STEREO AKT nevű, 2013 óta működő budapesti kortárs alkotócsoport másodszor vendégszerepel a tübingeni Zimmertheaterben. A Hotel of Change című dokumentarista előadásuk témája az aktivizmus és az alulról jövő kezdeményezések. A darabban nem csupán az aktivisták személyes történetei, de ők maguk is szerepelnek a társulat tagjai mellett.

A Hotel of Change személyes küzdelmekről és tapasztalatokról, társadalmunk összetett mechanizmusairól, a politikai változásokról és a reményről szól. Legfőképpen pedig azokról az elhivatott aktivistákról, akik nélkül valószínűleg sokkal lassabban forogna a világunk.

Számukra nyílik a Hotel of Change, egy fiktív wellnessoázis a város közepén, ahol a hotel személyzete, vagyis a színészek különös figyelmet fordítanak arra, hogy az elfáradt helyi aktivistákról gondoskodjanak. A hotelben töltött idő során aktivisták és színészek egy közös teret hoznak létre, ahol a vendégek tapasztalatokat cserélhetnek, reflektálhatnak egymás és saját ügyeikre, kikapcsolódhatnak, hogy feltöltődve újult erővel vessék bele magukat mindennapi küzdelmeikbe.

A fő kérdésünk az volt, hogy honnan jön és mi az a tűz, ami az aktivistákat (és amúgy ideális esetben a színházcsinálókat is) hajtja. Illetve hogyan kell táplálni ezt a tüzet, szenvedélyt, kíváncsiságot, dühöt, hogy ne tűnjön el. A köztünk és a német aktivisták közti párhuzamokból indultunk ki. Egyének fölött álló ügyekért dolgozunk, sokszor a magánéletünk árán. Véget nem érőnek tűnő küzdelemben vagyunk, hatni akarunk, és csak közösségben tudunk hatást elérni. Továbbá az aktivista és a művész is történeteket keres, és mesél újra és újra: azokat a történeteket, amelyekben a legjobban hisz

– idézi Boross Martin, Junior Prima díjas rendező gondolatait a társulat közleménye.

Az angol nyelvű előadás novemberben kilenc alkalommal látható a tübingeni Zimmertheater Löwen színpadán.

(Borítókép: Martin Sigmund)