A hónap magyar asztrofotója: a Jupiter és az Io

honap asztrofotoja-jupiter-io
2022.11.10. 06:41
Októberben a Jupiterről és az Ióról készült képet választott a hónap fotójának a Magyar Asztrofotósok Egyesülete.

A félméteres távcső

Sülysápon, Pest megye keleti részében október 13-án csütörtökön avatta fel a Magyar Asztrofotósok Egyesülete és a Sülysápi Amatőrcsillagász Közhasznú Egyesület az első közösségi asztrofotós célokat kiszolgáló nagy teljesítményű, 50 centiméter tükörátmérőjű távcsövet, ami a legnagyobb erre a célra az országban.

Fotózás az átadóünnepség estéjén

A lenyűgöző képességeit már korábban is megmutatta, de bolygóról, sőt semmilyen naprendszerbeli objektumról addig kép nem készült vele. Az átadóünnepség estéjén viszont erre alkalmas időjárási viszonyok ígérkeztek, ezért két résztvevő, Tóth Gábor és Francsics László több felvételsorozatot készítettek az aktuálisan jó pozícióban tartózkodó Jupiterről. A légköri nyugtalanság ellenére a távcső megmutatta, hogy van benne potenciál a Naprendszer objektumainak fotózása terén is.

A Jupiter és az Io

A felvételen a Jupiter bolygó, a Naprendszer legnagyobbika nem sokkal Földközelsége után látszik. Tömege két és félszer nagyobb, mint az összes többi bolygóé együttvéve. Tőle jobbra az egyik holdja látható, az Io, mely a legbelső a négy legnagyobb Jupiter-hold közül. A Jupiter rendkívüli gravitációs erejének köszönhetően az Ión egészen a mai napig aktív vulkanizmus van jelen, holott ez más, hasonló méretű holdakon már évmilliók óta megszűnt.

(Borítókép: a Jupiter és az Io. Fotó: Dr. Francsics László)