Legjobb videográfiáért kapott díjat a Corvinus egyik hallgatója az Egyesült Államokban

2022.11.14. 16:31
Bencze Máté, a Budapesti Corvinus Egyetem Marketing, Média- és Designkommunikáció Tanszékének PhD-hallgatója kapta a legjobb videográfiáért járó díjat az októberi, denveri ACR-konferencia (Association for Consumer Research) filmfesztiválján.

Bencze Máté díjnyertes videográfiája a Recharge Coliving Camp címet kapta. A forgatás idén januárban, egy Balaton-felvidéki faluban, Vászolyon zajlott, ahol egy hetet töltöttek együtt az önként jelentkező résztvevők, akik napközben távmunkában, online dolgoztak, délután és este pedig különböző programokon vettek részt. Kirándultak a havas vidéken, közösen főztek, meghatározták éves céljaikat, beszélgettek. Baráti és üzleti kapcsolatok is kialakultak közöttük.

„Az otthoni elmagányosodás jelenségére szerintem úgy reflektál a co-living, hogy megteremti azt a lehetőséget, hogy a munkavállaló elutazhat, pihenhet egy közösségben úgy, hogy nem kell közben szabadságot kivennie. Ebben a filmben elsősorban azt vizsgáltam, melyek azok a programok, amik elősegíthetik az emberek közt a kapcsolódást, kialakulhat-e egy törzsi identitás ilyen rövid idő alatt, és ezt a folyamatot hogyan facilitálja a közösségi menedzser” – mondta az alkotó a Budapesti Corvinus Egyetemnek adott interjúban.

Bencze Máté hozzátette: ma már egyre többen dolgozhatnak home office-ban, az emberek és a cégek is berendezkedtek erre. Magyarországon jelenleg Vászolyon van co-living közösségi tér, amely a közös kikapcsolódásra és munkára alkalmas, de az Egyesült Államokban már nagy divatja van ennek. „Ez a táskás-utazós lét fiatal korban jó, de már vannak olyan helyek, ahová családdal is lehet menni” – fogalmazott a Corvinus PhD-hallgatója.

Bencze Máté csak akkor tudta meg, hogy díjazott lesz, amikor már kiutazott Denverbe. E-mailben értesítették az örömteli hírről. A filmfesztiválon a többi alkotóval is találkozott. Sok filmet adtak be, ezek közül végül tízet válogattak ki és vetítettek le az ACR-fesztiválon.

Jólesett, hogy a zsűri kiemelte a szereplők szép európai akcentusát, és persze az sem volt közömbös, hogy a konferenciára a legjobb amerikai egyetemekről jöttek a résztvevők, és sokan ismerték a Corvinust, például a májusi EMAC-konferenciáról

– büszkélkedett a magyar díjazott.

Bencze Mátét operatőrként Mladin Bence segítette, de előbbi kiemelte a Horváth Dóra és a Cosovan Attila által vezetett dis:co (designkommunikáció) műhelyt is, amely elmondása szerint „megadta a szabadságot és az inspirációt az alkotáshoz”, és támogatták az alkotókat abban, hogy a munka során bátran nyúljanak alternatív kutatási módszerek felé.

A disszertációjára készül

Bencze Máté jövőbeli terveiről, munkáiról is megosztott néhány fontos információt: következő filmje disszertációjának alapja is lesz egyben. Arról szól majd, hogy a résztvevők (építészek, humánökológusok, sound designer) egy workshop keretében egy adott célért együtt dolgoznak a közösségi térben, egészen pontosan egy tértervezési projekten.

Első videográfiáját Párizsban is bemutatták

Bencze Máté Horváth Dóra és Mitev Ariel közös kiadványában, az Alternatív kutatási kézikönyvben olvasott először a videográfia módszeréről, és akkor határozta el, hogy ezzel szeretne foglalkozni. Első videográfiáját még a Covid-időszak előtt készítette Coworkers lifestyle – tribalism in space címmel. Ezt a filmet 2020-ban beválogatták az ACR párizsi konferenciáján rendezett filmfesztiválra, de a koronavírus-járvány miatt csak online lehetett megtartani az eseményt.

Az Index is beszámolt róla, hogy a világ ezer legjobb, üzleti tudományokkal foglalkozó egyeteme és kara vezetőinek szavazatai alapján a Budapesti Corvinus Egyetem harmadik helyezést ért el 21 kelet-európai ország üzleti iskolái között. A Corvinus megosztott harmadik helyet szerzett a Szentpétervári Állami Egyetemmel.