Virtuózok V4+: Összeállt a nemzetközi mezőny

qwHoabDc
2022.11.26. 06:33
Magyarország mellett Szlovákia, Lengyelország, Csehország és az idei meghívott, Szlovénia ítészei is 4-4 versenyzőt választottak ki.

A Miklósa Erika, Balázs János, Batta András, Bogányi Gergely, Káel Norbert és Keller András alkotta zsűri döntése alapján kiderült, hogy a válogatóba került negyven tehetség közül ki az a négy magyar, aki a nemzetközi színtéren is megmérettetheti magát, valamint a lengyel, cseh, szlovák és szlovén mezőny is kirajzolódott.

Dávid Roland Mózes 9 éve zongorázik. Emlékszik, amikor egyszer a mamájánál nyaralt, hallgatta a zenét a rádióban, aztán leült a szomszéd kislány szintetizátorához, hogy eljátssza, amit hallott. A tehetségére hamar felfigyeltek, így később a zeneiskolába is felvették. A zongora mellett hegedűn, gitáron, furulyán is játszik. A szülei elmondták, 2017-ben Erdélyből Létavértesre költöztek, hogy gyermeküket támogathassák a zenei pályán. Nagy döntés volt országot váltani, de megérte, fogalmazott az édesanya.

A 15 éves fiú előadóművész akar lenni, járná a világot. Közönséget szeretne, hogy megoszthassa velük a zenét. A válogatóra Chopin: B-moll nocturne Op. 9. No.1. művével érkezett.

Roland, te kész művész vagy!

jelentette ki Balázs János az előadás után, „Gyönyörű volt, teljesen el vagyok ragadtatva. Valódi chopeni hangszín. Ezt hogy csinálod? Mire gondolsz?” – kérdezte a fiútól, aki mosolyogva annyit felelt: – Ez szívből jön. – Így van! – vágta rá Miklósa Erika. Balázs visszavette a szót: „Óriási szíved van, minden egyes leütött hang mögött tartalom volt. Ilyen fiatalon… A rajongód vagyok” – tette hozzá. Keller egyetértett Balázs Jánossal, őt is az első hangtól fogva elvarázsolta.

Mint a moziban

Felszabadító érzés szaxofonon játszani. Olyan gondolatokat tudok megfogalmazni, amelyeket nem tudok szavakba foglalni” – mondta a 19 éves Somogyi Levente. Hozzátette: olyan színeket lehet rajta játszani, amit más hangszeren szerinte nem lehet. A műsorba azért jelentkezett, hogy az emberek a szaxofont ne csak mint jazz-, hanem klasszikus hangszerként is megismerjék. 

A versenyző Creston: Sonata II. tételét játszotta. Balázs Jánost meggyőzte a produkció, teljesen elfelejtette azt a prekoncepciót, amit a szaxofonon esetében szokott érezni – miközben a jazz és a hangszer nagy rajongója –, hogy jazz-hangszer, mert ezúttal klasszikus zenei mélységeket tapasztalt. Szerinte a darabválasztás is jó volt. Az előadás bármelyik színpadon megállná a helyét, állította.

Káel Norbert is örömmel hallgatta a ritmikai gazdagságot, komplexitást és a színt a zenében.

Elfelejtettem, hogy zsűriként ülök itt. Olyan volt, mintha moziban lennék, annyira gömbölyű volt

fogalmazott. Miklósa Erika szerint a fiatalember teljesen megváltozott a produkció alatt: teljesen kinyílt. Megjegyezte: a koncertjén az első sorban mosolyogva hallgatná a játékát.

Rendben, nagyi!

A kaposvári Bogáthy Benedek m arimbával érkezett . A 19 éves fiú ütős hangszereken játszik. A győri Széchenyi István Egyetem elsőéves hallgatója. Elmesélte: dobolni ötéves korában kezdett el otthon a játékdobozok tetején, miközben az édesanyja főzött. A család ekkor vásárolt neki egy dobfelszerelést.

Benedek álma, hogy egyszer konziban és főiskolán is taníthasson. Ezentúl pedig szólókarriert is szeretne befutni, hogy megismerhesse a világot. A versenyre nagymamája biztatására jelentkezett.

Miután eljátszotta Jovan Zivkovic: Ilijas darabját, Miklósa Erika értékelt először: „Vannak olyan pillanatok az életemben, amikor zenét hallgatok, hogy megszűnik az, milyen hangszert hallgatok, és csak érzem a zenét. Most pont ez volt. Hihetetlen energiáid vannak, dús érzelmi hullámvasút volt ez a zene.”

Megállt az idő, csak a zene volt, és ez zseniális.

Bogányi Gergely és Keller András a hangszert is hallották, ezt mindkettejük szerint jó. Keller úgy fogalmazott: „Úgy improvizálsz a darabban, ahogy akarsz. És ezt csak az tudja, aki nagyon tudja a hangszert” – jegyezte meg. Bogányi egyetértett az előtte szólóval, majd hozzáfűzte: „Fegyelmezett, koncentrált és szabad is vagy, egy időben. Ez a nagy zenészek ismérve.”

Magyartanár leszek 

A 10 éves Liu Yinuo Szofi tavaly is jelentkezett a műsorba, de idén még tovább szeretne menetelni. A felkészítő tanára, Mészáros Nóra két éve tanítja őt, állítása szerint rögtön kiderült, hogy a kislánynak abszolút hallása van. Szofi bemutatkozó kisfilmjében arról beszélt, hogy magyartanár szeretne lenni, mert az osztályában ő a legjobb. A lány Chopin: Cisz-moll Fantázia impromptu című darabját adta elő.

„Minden darab olyan, mint egy történet, amit el akarunk mondani, és ez nálad nagyon szépen megvolt” – fogalmazott Káel, megjegyezve: nehéz darab, de a technikai részeket is remekül megoldottad. Szép legátóid voltak, szépen kapcsoltad egymáshoz a részeket. És ami számomra nagyon fontos, belefeledkeztél abba, amit játszol.


Batta András szerint a lánynak csodálatos képességei vannak. „És gondoljátok meg, Kínából, egy teljesen más kultúrából egyszer csak megjelenik itt egy kisgyerek, és úgy játszik nyugat-európai zenét, mint hogyha ez lenne az anyanyelve – fogalmazott. Keller András úgy folytatta: 

Univerzális nyelven beszél.


Különdíjak

Négy tehetség – Schmalzl Ella, Csőke Klára, Gyarmati Lili és Sárközi Ádám – bár nem került be a műsorba, de különdíjat kapott, mert a zsűri kimagaslónak értékelte a teljesítményüket. Emellett pedig a hagyományokhoz hűen a Kis Virtuózok Alapítvány nevében Placido Domingo Jr. és Peller Mariann átadta a legjobb zenetanároknak járó díjat Eckhardt Gábornak és Berle Sanford Rosenbergnek.

Az elkövetkezendő hetekben három nemzetközi adással jelentkezik a komolyzenei tehetségkutató; öt ország hét tévécsatornáján mintegy 70 millió ember ismerheti meg hazánk és a régió zenei hagyományait. Idén első ízben a klasszikus zene képviselői mellett a nemzetközi zeneipar emblematikus szereplői is helyet foglalnak a nemzetközi zsűriben: HAUSER, Harvey Goldsmith, Pablo Sainz Villegas, Steven Mercurio, valamint a döntőben Plácido Domingo.

A Virtuózok V4+-t péntekenként 20.45-től a Duna sugározza. 

A Virtuózok V4+ versenyzői:

Magyarország

Dávid Roland Mózes – zongora

Somogyi Levente – szaxofon

Bogáthy Benedek – marimba

Liu Yinuo Szofi - zongora

Csehország

Katerina Svecova – hegedű

Roman Cervinka – hegedű

Ondrej Toman – klarinét

Richard Kollert – hegedű

Szlovákia

Nina Bockajova – hegedű

Mario Gecasek – harmonika

Klára Valentovicova – furulya

Kamil Kulich – zongora

Lengyelország

Malgorzata Cieszko – oboa

Pawel Libront – klarinét

Maciej Kasperek – fuvola

Jozef Wajdzik – harmonika

Szlovénia

Julija Cante – zongora

Patricija Avsic – hegedű

Evelin Greblo – hárfa

Maksim Gal-Sehic – szaxofon

(Borítókép: Virtuózok)  • Hírek
  • Hírek