- Kultúr
- francia bagett
- unesco
- szellemi világörökségi lista
- francia életmód
- étkezés
- kézműves készítés
- fogyasztás
- pékségek
- franciaország
Felkerült az UNESCO szellemi világörökségi listájára a francia bagett
További Kultúr cikkek
A párizsi székhelyű szervezet a bagett kézműves készítésének módját és fogyasztásának kultúráját sorolta a világörökségi listára, nem magát a terméket, mivel az UNESCO a megőrzendő hagyományokat ismeri el.
A döntés a francia életmódot ünnepli: a bagett mindennapi rituálé, meghatározó eleme az étkezésnek, az étel megosztásának és az együttélésnek a szinonimája. Fontos, hogy ez a tudás és ezek a társadalmi hagyományok fennmaradjanak
– fogalmazott Audrey Azoulay, az UNESCO vezetője.
Egy legenda szerint Napóleon pékjeinek ötlete volt a hosszúkás forma, hogy a csapatok könnyebben tudják a kenyeret szállítani, mások szerint igazából osztrák eredetű, egy August Zang nevű pék találta fel.
A francia kulturális minisztérium 2021 márciusában jelölte a bagettet a listára, közleményük emlékeztetett arra, hogy
elsősorban a vidéki területeken: míg 1970-ben 55 ezer, házi készítésű péksüteményeket árusító pékség volt az országban (790 lakosonként egy), addig jelenleg már csak 35 ezer (kétezer lakosonként egy), és a szerepüket gyakran az üzemileg, adalékanyagokkal készített bagett váltotta fel.
A francia pékszövetség 2018 decemberében javasolta Emmanuel Macron elnöknek, hogy támogassa kezdeményezésüket az UNESCO-világörökségi listára való felvételre.
A szervezet szerint a XX. század elején megjelent, lisztből, vízből, sóból és élesztőből készült péksütemény az Eiffel-toronnyal együtt Franciaország legfontosabb jelképévé vált, és helye lenne a világörökségi listán.
A bagett mellett a párizsi háztetők és a Biou d’Arbois elnevezésű, középkori eredetű ünnepség pályázott a nemzeti jelölésre. Az UNESCO világ szellemi örökségének listájára évente csaknem száz új jelölt kerül fel hosszú pályázat után, amelyeknek először a nemzeti örökségi nyilvántartásba kell bekerülniük, majd az adott ország kormánya mutathatja be őket az UNESCO illetékes bizottságának.
A nápolyi pizzakészítés mestersége is a világörökség része
Az UNESCO 2018 decemberében a nápolyi pizzasütők mesteri szaktudását (a pizzatészta pörgetését a levegőben) vette fel a világ szellemi örökségének listájára, miután kétmillió ember kérte petícióban.
A szellemi világörökségi lista már több mint 130 ország mintegy 600 hagyományát tartalmazza.