Szalai Dóra és Király Linda találkozása a habzsákkal

Idesüss4 174
2022.12.18. 12:34
Édességekkel és hírességekkel csalogatja a nézőket a VIASAT3 csatornán látható cukrászshow, az Ide süss! új, ünnepi évada. A műsorban zsűritagként mutatkozik be Szalai Dóra, a macaron nevű legendás francia édesség hazai nagykövete.

Elkezdődött az Ide süss! – Ünnepi kihívás című gasztrovetélkedő, amelyet hétköznap esténként láthatunk a VIASAT3 csatornán. A hírességekkel teletűzdelt mezőnyben elkészülő édességeket Szabadfi Szabolcs szuperpék mellett Szalai Dóra bírálja el, aki életében először zsűrizik ekkora nyilvánosság előtt.

Macaron mindenen túl

Azt már sokan tudják, főleg, akik szeretik a francia cukrászok büszkeségét, a macaront, hogy ő a Chez Dodo elnevezésű pesti macaronmennyország kitalálója. Az már kevésbé közismert, hogy a világhódító francia édesség magyarországi helytartója hivatalosan soha nem tanult cukrászmesterséget. Közgazdászként diplomázott, majd egy reklámügynökségnél dogozott, amikor utolérte az édes végzet.

Dóri nagyjából tíz éve ismerkedett meg a macaronnal Pierre Hermé szakácskönyvét lapozgatva, és először a „teste” miatt esett vele szerelembe. Nem a saját teste, hanem a macaroné volt a bűnös, amit egyszerűen gyönyörűnek talált: a formák és színek alapján elképzelte, ahogy a képeken látható gyönyörűség szinte szétolvad az ember szájában, és ott ízekkel terít be mindent.

Nem sokkal a meglátni és megszeretni pillanat után egy budapesti kávézóban látott először valóságos macaront. Akkori fizetéséhez képest elég drágának találta, de nem tudott és nem is akart ellenállni a kísértésnek: megkóstolta élete első macaronját.

„Borzalmas volt, borzalmas!” – szörnyülködik még ma is az első valódi találkozás emlékétől, ami arra mégis jó volt, hogy kihívássá váljék.

„Nekem ezt meg kell csinálnom fantasztikusan” – határozta el.

Kísérletei során hamar rájött, hogy a macaron igen szenzitív desszert, és egy átlagos háziasszony vagy -férfi el se tudja képzelni, mennyi apróságra kell odafigyelni, hogy tökéletes legyen a végeredmény.

Fontos szempont például a páratartalom kint a konyhában és bent a sütőben is. Az se mindegy, mennyi víz van a tojásfehérjében, és hogyan verik fel, és még ezeken túl is hosszan sorolhatná, mire kell figyelni, ha a tökéletességre törekszik.

„Ráadásul a macaron akkor a legfinomabb, ha a legeslegjobb alapanyagokból készül” – teszi hozzá.

Dórával beszélgetve rájön az ember, hogy macaronból szinte mindent meg lehet csinálni, bár amikor felvetettem a pörköltet, azzal még ő se értett egyet. De összeállítottak például a boltban egy magyar klasszikusok kollekciót, és amikor a vásárlók beleharaptak, mondjuk, a somlóigaluska-, a mákosguba-, a Rákóczi-túrós- vagy dobostortaízű macaronba, úgy látták, hogy szinte mindenkinek eszébe jutott valami jóízű emlék.

Ünnepi kihívás

Arra kérdésre, hogy a VIASAT3 Ide süss! – Ünnepi kihívás című, karácsonyi sztáros cukrászviadalának szigorú ítészeként is érvényesíti-e a macaronkészítésnél kialakult, megalkuvásoktól mentes attitűdjét, Szalai Dóra gyakorlatilag igennel válaszolt, de ettől nem kell megijedniük a versenyzőknek:

Szenvedélyem a desszert! Ha már készítek vagy készítünk a cukrászainkkal valamit, arra igyekszünk a legapróbb részletekig odafigyelni. Az Ide süss! – Ünnepi kihívás zsűrijében is az érdekel, mennyire vannak összhangban az ízek, állagok, megjelenik-e a textúrákban a játékosság.

Az is kiemelten fontos szempont számára, hova tud fejlődni az a versenyző, aki nagyjából a műsor kedvéért vágott bele először egy komolyabb desszert elkészítésébe.

Dóra azt is elárulta, hogy fontos értékelési szempontként kezeli, mennyire kíváncsi az adott versenyző arra, hogy mi történik az alapanyaggal a keze alatt. Tudatosan értelmezi-e a folyamatot, melynek során, mondjuk, megmelegíti a csokoládét, hozzákeveri a tejszínt, majd ezt botmixerrel emulgeálja.

Az üzletasszony szerint ha valaki fogékony arra, hogy ezeket a kis trükköket elsajátítsa, akkor tovább tud haladni és fejlődni.

A zsűri és a versenyzők

A verseny során olyan desszerteket készítenek el a versenyzők, amikkel otthon is megbirkóznak a háziasszonyok, és amiket büszkén kitehetnek az ünnepi asztalra.

Szalai Dóra annak is örül, hogy Szabadfi Szabolccsal, az ország legnépszerűbb pékjével együtt zsűrizhet, és a két műsorvezető, Ábel Anita és Sass Dani is közel kerültek hozzá.

A versenyzőkről elárulta az újsütetű zsűritag, hogy mindenki nagyon lelkes, és a fordulók végén nehéz eldönteni, hogy ki az, akitől elbúcsúznak. A résztvevők valóban ismert arcok, akik meglepően változatos területekről érkeztek. Olyan művészek, hírességek bíbelődnek a habzsákkal és a cukrászmérleggel, mint Barát Attila, Bay Éva, Horváth Sisa Anna, Józan Laci, Kabát Peti, Király Linda, Megyeri Csilla, Nagy Sanyi, Nyári Dia és Pumped Gabó.

(Borítókép: Labancz Viktória / VIASAT 3)