Az egyik legsikeresebb magyar filmet nézhetjük meg ingyenesen

2023.01.06. 12:33

Morcsányi Géza műfordító, dramaturg, szerkesztő, a Magvető Kiadó egykori igazgatója élete 71. évében hunyt el a napokban. A nagyközönség akkor ismerhette meg, amikor eljátszotta Enyedi Ildikó Testről és lélekről című, 2017-es filmjében a férfi főszerepet. 

Az Arany medve díjas alkotás péntektől vasárnapig ingyenesen megtekinthető a FILMIO.hu-n.

2017-ben Enyedi Ildikó Testről és lélekről című alkotása a szerelem törékeny csodájáról mesél, és egy csapásra igazi világsiker lett: elnyerte a Berlinale fődíját, az Arany Medvét, sőt a filmkritikusok nemzetközi szövetsége (FIPRESCI) rangos díját, az ökumenikus zsűri és a Berliner Morgenpost olvasói zsűrijének díját is. Majd első magyar filmként Enyedi kapta a sydney-i filmfesztivál fődíját.

Önfeledségre vágyott

A fanyar humorú szerelmes film története során két zárkózott ember az álmaikban szarvasként találkozik. Enyedi Ildikó a Testről és lélekről férfi főszerepére Morcsányi Gézát, a magyar irodalmi élet meghatározó alakját kérte fel.

Morcsányi akkor a Könyves Magazinnak nyilatkozva elevenítette fel emlékeit. Azt mondta, soha életében nem vágyott arra, hogy szerepeljen.

Amikor Ildikó megkeresett, arról kezdtem beszélni neki, hogy bármennyire is büszke vagyok a szerzőinkre, bármennyire is határtalanul boldog vagyok a könyveik sikerétől, egy-egy jól sikerült felolvasástól, nyomasztanak már azok a fellépések, amelyeket a kiadó igazgatójaként abszolválnom kell, és igyekszem minden ilyen alkalommal a kollégáimat előtérbe tolni. Meg is ijedt, hogy ezek után talán nemet mondok, én azonban épp fordítva okoskodtam. Gondoltam, a forgatás nem fellépés, nincs közönség, amikor meg majd lesz, ott már nekem nem kell ott lennem. […] Valószínűleg nagyon vágytam valami önfeledtségre.

Örökre hiányozni fog 

Az Index korábban arról is beszámolt, hogy a Facebookon barátai, munkatársai, tisztelői búcsúznak tőle. Tóth Krisztina ezt írta Morcsányi Géza halálára:

Köszönöm, hogy ismerhettelek. Örökre hiányozni fog a mosolyod, az iróniád, a hangod. A végtelen, szerény okosságod. Szerettünk, szeretünk.

Szabó T. Anna egy versét osztotta meg a legendás szerkesztő, kiadóvezető emlékére: „Felriadni az éjjel közepén, / telefont nézni, látni a halálhírt. / Huszonöt évig ismerhettem. Szép volt. / Érzékeny, okos és egyenes ember, / a szeme mindig csillog, iróniává / transzponálja a feszültségét, vibrál, / pedig elegáns, halk, humoros, mégis: / mintha folyvást csak befele figyelne / egy bonyolult, indázó-vad zenére, / ami nem hagyja, űzi, hajtja, őrli […]”

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere pedig ezt írta ki: „Elhunyt a budapesti értelmiség sokszínű, nagy tehetségű és megkerülhetetlen alakja, hetvenévesen elment Morcsányi Géza.”

 

Morcsányi Géza 1952. augusztus 28-án született Budapesten. 1966–1970 között a Teleki Blanka Gimnáziumban tanult, 1971–1977 között a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem hallgatója. 1977–1988 között budapesti (Radnóti Miklós Színház) és vidéki (Pécsi Nemzeti Színház, Győri Nemzeti Színház, szolnoki Szigligeti Színház) színházakban dramaturg. 1988–1989 között az Interpress Magazin szerkesztője, 1989–1995 között az IPC Könyvkiadó munkatársa. 1995 és 2015 között a Magvető Könyvkiadó igazgatója volt, vezetése alatt adták ki mások mellett Bartis Attila, Bodor Ádám, Dragomán György, Esterházy Péter, a Nobel-díjas Kertész Imre, Krasznahorkai László, Nádas Péter, Nádasdy Ádám, Parti Nagy Lajos, Spiró György, Tandori Dezső, Térey János és Závada Pál műveit. 2015. március 1-jétől a Líra Kiadói Csoport igazgatója és a Líra Könyv Zrt. igazgatósági tagja.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport