Kiengedték a börtönből Irán egyik legismertebb színésznőjét

GettyImages-1399347041
2023.01.06. 20:03
Óvadék ellenében szabadlábra helyezték Irán egyik legismertebb színésznőjét, Taraneh Alidúsztit, akit azután tartóztattak le, hogy kritizálta egy, az országos tüntetéseken részt vevő férfi kivégzését.

Taraneh Alidúszti – aki a 2016-os Oscar-díjas Az ügyfél című filmben szerepelt – elítélte Mohsen Shekari felakasztását, akit a múlt hónapban öltek meg a tiltakozásokhoz kapcsolódó első ismert kivégzéskor. 

Alidúszti ügyvédje az ISNA-nak azt mondta, hogy óvadék ellenében szabadon engedték az ügyfelét – írja a CNN.

A SZÍNÉSZNŐT HIVATALOSAN NEM VÁDOLTÁK MEG, DE KEZDETBEN LETARTÓZTATTÁK, MERT „HIÁNYZIK A BIZONYÍTÉK AZ ÁLLÍTÁSAIHOZ” A SHEKARI FELAKASZTÁSA ELLENI TILTAKOZÁSÁVAL KAPCSOLATBAN.

Mint azt az Index is megírta, Alidúszti nemrégiben fejkendő nélküli képpel állt ki az iráni tüntetők mellett az Instagramon.

Néhány nappal korábban felidézte egy 2019-es bejegyzését, amelyben azt írta:

Nem vagyunk állampolgárok, soha nem is voltunk. Rabok vagyunk, több millió rab.

A közel nyolcmillió követővel rendelkező színésznő a hétvégén azt írta: nem tervezi, hogy elhagyja az országot, és kész megfizetni az árat azért, hogy kiáll a jogaiért. „Maradok, és abbahagyom a munkát. A bebörtönzöttek és a meggyilkoltak családjai mellett maradok. Én leszek a szószólójuk” − tette hozzá.

Engedjék szabadon!

Alidúszti számos népszerű iráni tévéműsorban szerepelt, és az iráni moziiparban a MeToo-mozgalomban kifejtett aktivizmusáról szintén ismert.

Több mint 500 híresség, színész, drámaíró, regényíró és rendező írt alá nyílt levelet Alidúszti szabadon bocsátására. A „Free Taraneh Alidoosti” című nyílt levelet olyan neves személyiségek írták alá, mint

Emma Thompson, Mark Ruffalo, Penélope Cruz, Kate Winslet és Kristen Stewart.

A feminista aktivistaként ismert Alidúszti a múlt hónapban egy képet tett közzé magáról az Instagramon az iszlám hidzsáb nélkül, és egy „Nők, élet, szabadság” feliratú táblát tart a kezében, jelezve, hogy támogatja a tiltakozó mozgalmat.

Az iszlám köztársaságban csaknem két hónapja mindennaposak a tiltakozások. A megmozdulások a 22 éves Mahsza Amini halálát követően kezdődtek, aki meghalt, miután az erkölcsrendészet őrizetbe vette a fejkendő nem megfelelő viselése miatt.

(Borítókép: Taraneh Alidúszti 2022. május 26-án. Fotó: Pascal Le Segretain / Getty Images)