Távozik posztjáról a Berlini Állami Operaház világhírű karmestere

GettyImages-1230154415
2023.01.08. 10:42
A 80 éves karmester, Daniel Barenboim rossz egészségi állapotára hivatkozva közölte, hogy három évtized után lemond a Berlini Állami Operaház főzeneigazgatói posztjáról.

Bejelentette lemondását a Berlini Állami Opera (Berliner Staatsoper Unter den Linden) főzeneigazgatói tisztségéről a hosszabb ideje betegeskedő Daniel Barenboim. A 80 éves izraeli-argentin karmester január 31-i hatállyal válik meg tisztségétől.

Sajnos az elmúlt egy évben jelentősen megromlott az egészségi állapotom. Nem tudom többé azt a teljesítményt nyújtani, amelyet egy főzeneigazgatótól joggal elvárnak.

— tudatta közleményében a 80 éves karmester lemondásának okát.

Matthias Schulz, az Állami Operaház igazgatója elmondta, hogy a társulat hálás Barenboimnak, aki a Staatskapelle Berlint világhírnévre emelte. Állítása szerint az elmúlt időszakban az is egyre világosabbá vált, hogy Barenboim nem lehet az a stabil figura, akire a zenészeknek szükségük van, megjegyezve, hogy 2022-ben kevesebb mint 10 alkalommal lépett fel a társulattal, míg a korábbi években több mint 50 alkalommal.

Berlin kulturális szenátora, Klaus Lederer megértéssel fogadta Barenboim „legnagyobb tiszteletet érdemlő” lépését, szerinte a világhírű karmester „a helyes döntést” hozta meg, amely a Staatsoper és zenekara, a Staatskapelle érdekeit helyezi előtérbe.

Botrányok, érdemek

Daniel Barenboim napjaink egyik központi művészalakja, a klasszikus zene egyik legnagyobb sztárja, zongoristaként és karmesterként Európában, illetve a világ más városaiban számos projekt kezdeményezőjeként járult hozzá a nemzetközi zenei élet gazdagításához.

Berlini hivatali ideje alatt új magasságokba emelte a Staatskapelle-t:

  • gyakran vezetett nemzetközi turnékat, ha pedig a helyzet azt kívánta,
  • ambíciói finanszírozására több száz millió eurós állami támogatást szerzett,
  • társalapítója volt egy 2016-ban megnyílt zenei konzervatóriumnak, a Barenboim-Said Akademie-nek,
  • rábeszélte a hatóságokat, hogy építsék meg a Pierre Boulez Saalt, a Frank Gehry által tervezett termet, amely a konzervatóriummal egy épületben kapott helyet, és 2017-ben nyílt meg,
  • illetve ő szorgalmazta az operaház fő színháztermének nem kicsit költséges felújítását is.

Karrierje nem volt botrányoktól mentes, 2019-ben a Staatskapelle tagjai például azzal vádolták, hogy

diktatórikus módszerei miatt élhetetlenné teszi a munkakörnyezetet,

több zenész is miatta mondott fel. Ám az operaház még abban az évben – mondván, hogy nem tudja ellenőrizni a vádakat – 2027-ig meghosszabbította a szerződését.

Úgy tűnt, uralkodása Berlinben sosem ér véget, de egészségügyi gondok miatt tavaly tavasszal és nyáron több fellépést kellett lemondania. Októberben, miután nyilvánosságra hozta rossz egészségügyi állapotát, azt mondta, hogy szabadságot vesz ki, hogy „a lehető legnagyobb mértékben a fizikai jólétére koncentráljon”.

Daniel Barenboim korábban azt remélte, hogy idén visszatérhet, ám az állapotával kapcsolatos folyamatos bizonytalanság megterhelte az Állami Operaházat.

(Borítókép: Daniel Barenboim 2020. december 16-án. Fotó: Henning Kaiser/picture alliance via Getty Images)