Akár hárommillió dollárt is érhet egy amerikai farm pajtájában talált festmény

GettyImages-1458009385
2023.01.23. 16:47
Akár hárommillió dollárért (egymilliárd forintért) is elkelhet Anthony van Dyck XVII. századi flamand mester egy olajfestménye, amely egy New York állambeli farm pajtájából került elő, és amelyet 600 dollárért vett meg egy műgyűjtő.

A Szent Jeromosról készült tanulmányképet a businessinsider.com beszámolója szerint a Sotheby's bocsátja árverésre csütörtökön New Yorkban.

Az árverési ház közleményéből kiderül, hogy a XVII. századi művész alkotására madárpiszokkal borítva egy pajtában bukkantak rá Kinderhookban még 2002-ben. A mű jelentőségét egy műgyűjtő, Albert B. Roberts ismerte fel, aki 600 dollárért (218 ezer forintért) vásárolta meg.

A kép becsült értékét 2 és 3 millió dollár (728 millió és egymilliárd forint) közötti összegben határozták meg.

Sotheby's aukciósház tájékoztatása szerint a mű eredetiségét Susan Barney művészettörténész állapította meg, és azt is hangsúlyozta, hogy a festmény meglepően jó állapotú. Az egy méter magas kép élő modellről készült, és a máig fennmaradt két ilyen méretű tanulmányának egyike.

Az idős férfit meztelenül ábrázoló képet 1615 és 1618 között festette a művész, I. Károly angol király udvari festője tanulmányként a Szent Jeromos az angyallal című festményéhez.

A rotterdami Boijmans Van Beuningen Múzeum egy kiállításán már együtt mutatta be a tanulmányt és a kész képet.

A 2021-ben elhunyt Roberts hagyatékának gondozói bocsátják árverésre a ritka olajtanulmányt. A bevétel egy része az Albert B. Roberts Alapítványé lesz, amely művészeket, alkotókat és jótékonysági szervezeteket támogat.

Van Dyck az egyik legmegbecsültebb  flamand portréfestő volt

Anthony van Dyck a XVII. század legjelentősebb flamand festője volt Rubens mellett. Antwerpenben született, és gyerekkorától festészetet tanult. Előszeretettel tanulmányozta és inspirálódott az olasz művészek, elsősorban Tiziano munkásságából.

Van Dyck rendkívül sikeres portréfestő, valamint vallási és mitológiai képeket alkotó művész volt. Főleg Antwerpenben és Itáliában dolgozott, leginkább I. Károlyról és az angol uralkodó udvaráról készített elegáns ábrázolásai miatt maradt fenn a köztudatban.

(Borítókép: Anthony van Dyck Szent Jeromosról készült tanulmányképe. Fotó: Cindy Ord / Getty Images)  • Hírek
  • Bankszámla