Micimackó három ember életét tette tönkre

PORT-hu-–-Micimackó-–-Galéria.png
2023.01.31. 06:36
Nem túlzás azt állítani, hogy a világ leghíresebb nyunyókája Micimackó, azaz eredeti nevén Winnie the Pooh. A plüssmackó a New York Public Library állandó kiállításán látható, méghozzá díszes társaságban: Malackával, Fülessel, Tigrissel és Kangával. Mickey egér után a második legismertebb mesefigura megálmodója, Alan Alexander Milne hatvanhét éve halt meg, 1956. január 31-én.

Majdnem száz éve a Micimackó az a gyerekmese, ami mindenki gyerekkorát végigkíséri. Alan Alexander Milne alakja egybeforrt a kedves, kicsit együgyű mackó nevével, világhírnévre emelte, ám ez Milnének legalább akkora átok volt, mint áldás.

A. A. Milne 1882. január 1-jén született Londonban. A tanár szülei által alapított magániskolába járt, majd Cambridge-ben folytatta a tanulmányait, méghozzá matematika szakon. Ám a számok bűvöletéből egész hamar a szavak varázsába keveredett, szerkesztője volt a Granta nevű egyetemi lapnak, később a Punch nevű szatirikus újság munkatársa lett. 1913-ban megnősült. Újságírói karrierjét az első világháború szakította félbe. Leszerelése után főként drámaíróként dolgozott, krimiket is írt. A sikert két verseskötet hozta meg a számára, az 1924-ben kiadott Amikor még kicsik voltunk és az 1927-es Hatévesek lettünk.

Milne és a mackó

1920-ban megszületett egyetlen fia, Christopher Robin, és mint a legtöbb író, Milne is saját fantáziáját használta gyermeke szórakoztatására. A fiúnak volt egy plüssmackója, amit először Edwardnak hívott, viszont a kor leghíresebb medvéjének hatására később átkeresztelte a játékot.

Ugyanis 1914-ben, Harry Colebourn, az I. világháború alatt szolgáló kanadai katona 20 dollárért vásárolt egy medvét, akit Winnie-nek nevezett el, szülőföldje, Winnipeg után. Amikor el kellett hagynia az országot, a férfi a fővárosi állatkertnek ajándékozta a medvebocsot, akit így bárki látogathatott. Milne is előszeretettel vitte ki a fiát hozzá, így Edwardból egy szempillantás alatt Winnie the Pooh lett.

A Micimackó-könyv alapját Milne fiának mesélt történetei jelentik, nem véletlen, hogy a könyvben szereplő Christopher Robin (magyarul Róbert Gida) a fiáról kapta a nevét. A Micimackó 1926. október 14-én jelent meg. A magyar nyersfordítást állítólag Karinthy Emília készítette, testvére, Karinthy Frigyes ennek alapján készítette el a szellemes és a mai napig idézhető változatot.

Bár a mese a mai napig töretlen sikernek örvend szinte az egész világon, három ember életét egészen megkeserítette. Kezdve Milnével, aki nem tudta elviselni, hogy egy gyerekeknek szánt történet elveszi a figyelmet minden más munkájáról. Hasonló volt a problémája Ernest Howard Shepardnek is, aki ceruzarajzaival illusztrálta a könyvet. Hiába dolgozott máson, mindig a kedves mackó képével azonosították.

Róbert Gida szenvedett a legtöbbet

Ám senki sem szenvedte meg jobban a könyv létrejöttét, mint a valódi Róbert Gida.

Christopher Robin élete végéig neheztelt apjára, ugyanis azt érezte, hogy kiárusította gyerekkorát. A könyvekért járó jogdíjakat eleinte fel sem akarta venni, végül csak azért fogadta el az összeget, mert súlyos beteg kislányának gyógyíttatására pénzre volt szüksége.

Valaki csak van bent, ha egyszer azt mondta, hogy senki. Senki nem mondhatja azt, hogy senki, anélkül, hogy valaki lenne. Aki senkit mond, annak valakinek lennie kell

– hangoznak a könyv egy sokat emlegetett sorai.

Milne 1952-ben megbetegedett, hátralévő éveit mozgássérülten élte le sussexi otthonában. Fiával sosem békültek ki igazán, feleségével pedig nem volt felhőtlen a viszonya, igaz, Dorothy de Sélincourt Milne haláláig ápolta férjét.

A Micimackó és a Micimackó kuckója című könyvek írója 1956. január 31-én, 74 éves korában halt meg. A világ legnépszerűbb medvéjének csillaga van a hollywoodi Walk of Fame sétányon, itthon pedig utcát neveztek el róla.

Hatvanhét éve halt meg A. A. Milne, ám a Micimackó örök. Tesztelje tudását, mennyire emlékszik Medveczky Medve úr kalandjaira!

Minden kérdés megválaszolására 40 másodperc áll rendelkezésére. Jelölje meg a helyes választ, majd vagy várja ki az idő végét, vagy kattintson a "Következő kérdés" gombra. A linkre kattintva elindul a játék.

Sajnos nem sikerült :(
Kérjük próbálja meg újra.
Indulhat a kvíz »

(Borítókép: Részlet a Micimackó című filmből. Fotó: Fórum Hungary)