Rasszizmus miatt vágtak ki jeleneteket Disney-filmekből

GettyImages-82545652
2023.02.09. 19:19
Míg az Egyesült Államokban a filmbirodalom már a Disney+ megjelenésekor egyes rasszizmust tartalmazó filmjei elé figyelmeztetést írt ki, addig hazánkban csak az elmúlt hónapokban lettünk rá figyelmesek.

A régi Disney-filmek nosztalgiafaktora tagadhatatlan, így nem meglepő, hogy sokan a gyerekeiknek is meg szeretnék mutatni a produkciókat. A Disney+ streamingoldal erre kiváló, egyes filmek előtt azonban különös szöveget olvashatunk. Ilyen például a Dumbo, A dzsungel könyve és a Pán Péter.

Az üzenetben a stúdió leírja, hogy a filmben egyes népcsoportokat negatív és sztereotip módon ábrázolnak.

Ezek a sztereotípiák akkor sem voltak és most sem helyesek

– olvasható.

A stúdió nem távolította el a jelenteket, helyette beismerik, hogy ezek a tartalmak károsak, és megpróbálnak tanulni belőle. A céljuk az, hogy beszélgetést kezdeményezzenek egy inkluzívabb jövő érdekében.

A Dumbo is, a Pán Péter?

A rasszista ábrázolás miatt figyelmeztetés olvasható az olyan filmek előtt, mint a

  • Dumbo (1941) – A varjúcsapat tagjai, akik a kiselefántot repülni tanítják, sztereotpikus afroamerikai akcentussal beszélnek. Ráadásul a vezetőjüket Jim Crow-nak hívják, ami utalás az akkori, déli szegregációs törvényre.
  • Pán Péter (1953) – Az indiánokat gyakran rézbőrűnek hívják, és piros bőrrel ábrázolják őket.
  • Macskarisztokraták (1970) – A sziámi macska az ázsiaiak rasszista karikatúrája.
  • Susi és Tekergő (1955) – Szintén a sziámi macskákat ábrázolják rasszista ázsiai sztereotípiákkal.
  • A dzsungel könyve (1968) – Lajcsi király rossz nyelvtannal beszél és dixilandstílusban énekel. Ez sok néző szerint az afroamerikaiak rasszista, sztereotip ábrázolása. 

Korábban a Disney már eltávolított egy jelenetet az 1940-es Fantázia című filmből, amiben egy afroamerikai kentaur tisztítja egy „fehér” kentaur patáját. Az Aladdin (1992) nyitódalának szövegét pedig a mozimegjelenés után változtatták meg, mert az eredeti veszélyesnek állította be az arabokat. A legdurvább eset mégis az 1946-ban megjelent A Dél dala – Rémusz bácsi meséi volt. Ez a legtöbbet kritizált Disney-film, amit soha nem adtak ki videón vagy DVD-n az Egyesült Államokban, és a mai napig szinte lehetetlen beszerezni. A film azt a régi rasszista sztereotípiát ábrázolja, hogy az afroamerikai rabszolgák boldogok voltak a gyapotmezőkön.

Nem csak rasszizmus miatt kerültek ki jelenetek bizonyos filmekből. Egyes produkciókból kivágták az erőszakosabb részeket (Eszeveszett birodalom) vagy azokat, amikben sok volt a meztelenség (Elvitte a víz).

(Borítókép: Ron Galella Ltd. / Ron Galella Collection / Getty Images Hungary)