A világ öt legfurcsább könyvtára: tevebibliotéka és olvasóhotel

GettyImages-1093514974
2023.02.15. 19:58
Lehet, hogy a könyvpiac túl van a virágkorán, ennek ellenére mindig jó érzés betérni egy-egy könyves üzletbe. Olvasgatni, lapozgatni a polcok előtt. Ez még ingyen van, aztán eldönthetjük, hogy a mű belefér-e a havi büdzsénkbe vagy sem. A mostani összeállításunkban öt könyvesbolt szerepel a világ minden tájáról. Közös jellemzőjük, hogy nemcsak a könyvek, hanem a helyiség is különleges.

Láttak már olyan könyvtárat Magyarországon, amely egyszer csak megindul? Legfeljebb a könyvszekér, ha tolják. Kenyában más a helyzet, ott a könyvtár lábra áll és elindul. Egyenesen a sivatagnak. A Kenyai Nemzeti Könyvtár Szervezet 1985-ben ugyanis elindította tevekönyvtár szolgáltatását, hogy a városoktól távol élő nomád törzsek körében népszerűsítse az olvasást, és csökkentse az írástudatlanságot – áll a wanderers.hu-n. A tevekönyvtáros természetesen együtt utazik a kínálattal, és az olvasnivalón kívül sátrat, vizet és többnapi élelmet is visz magával a hosszú utakra.

A világ legrégebbi könyvtára

A Szent Katalin-kolostor Egyiptomban, a Sínai-félszigeten, a Sínai-hegy (Hóreb-hegy) csúcsának lábánál fekszik. Az ószövetségi feljegyzések szerint itt, a hegyen kapta meg Mózes a törvény tábláit. A görög ortodox kolostort 550 körül alapították, és ez a világ egyik legrégebbi, folyamatosan eredeti feladatkörében működő kolostora.

A labirintusszerű, útvesztőre hasonlító kolostor falai és épületei a bizánci építészet jelentős alkotásai. A kolostor legfontosabb részei, a 6. századból származó bazilika és az úgynevezett „Égő csipkebokor-kápolna” különösebb károsodás nélkül, jó állapotban maradtak fenn. A kolostorban található a világ legrégebbi, folyamatosan működő könyvtára, felbecsülhetetlen értékű kora keresztény kéziratokat és ikonokat őriznek, valamint egy Jézus színeváltozását ábrázoló, szintén a korai kereszténység korából származó mozaikot.

Aludj a könyvespolcok között

Biztos vannak olyanok, aki zárás után is szeretnének a könyvesboltban maradni. Megtapasztalni a helyiség közegét, atmoszféráját, hogy milyen egész éjszaka kutatni, lapozni, falni a könyveket. Tokióban járva erre is lehetőség van, miután egy nem mindennapi hostelt hoztak létre, mégpedig egy könyvesbolt mintájára.

A Book and Bed Hostel egy emeletes ház hetedik emeletén található, Ikebukuro szomszédságában, az ikebukurói állomástól mindössze egypercnyi sétára – olvasható a budavartours.hu oldalán. Első pillantásra egy divatos könyvesbolt tárulkozik a szemünk elé, amelynek egyik végén könyvespolcok sorakoznak, másikon pedig kanapék és kényelmes párnák csalogatnak bennünket. Azonban mindezen könyvespolcok mögött 12 egyágyas, kapszulaszerű hálófülke található, melyekhez létra vezet fel. Kétféle méretű fülkéből, a Compactból, mely 205×85 cm-es, illetve a tágasabb Standardból választhatunk, amely 205×129 cm-es.

Az ingatlanon belül további 18, emeletes hálótér áll rendelkezésre. Nyitásakor mintegy 1700 könyv volt, japán és angol nyelvű könyvek egyaránt. A tulajdonos szeretné kibővíteni az itt található könyvek számát 3000-re, habár egyetlen itt fellelhető könyv sem eladó. 

LIVRARIA LELLO, milyen gyönyörű kifejezés!

A Livraria Lello Porto városának egyik népszerű látványossága. Az 1906-ban megnyitott könyvesbolt a neogótikus építészeti elemeket vegyíti az art decóval. A festett üvegtetőn át beszüremlő fények, a kanyargós fa lépcsősorok és természetesen a pazar kínálat minden Harry Potter-rajongót rabul ejt. A jelentős népszerűségének köszönhetően a Livraria Lello kizárólag belépőjegy ellenében látogatható. A jegy ára természetesen levásárolható.

A Selexyz könyvesbolt-hálózat egy XIII. századi dominikánus templomban nyitotta meg egyik legújabb könyvesboltját, Hollandiában. A holland könyvforgalmazó által felkért dizájner, Merkx Girod hű maradt a templom belső elrendezéséhez. A The Guardian korábban a maastrichti templom-könyvesboltot és egyben kávézót választotta a világ legszebb könyvesboltjának. Hozzátesszük, hogy a mélyen vallásos érzelműek körében nem aratott osztatlan sikert, a templomban kialakított könyvesbolt időnként felborzolta a kedélyeket.

Könyvpalota Bukarestben

A Cărturești Carusel a világ egyik legelegánsabb könyvesboltja. Bukarest belvárosának szívében, a Lipscani utcában áll az a 19. századi épület, melyet évtizedekig a Chrissoveloni bankárcsalád birtokolt. A kommunizmus alatt áruház működött benne, majd évekig elhagyatottan várta a csodás átalakulását. Ma egy hatszintes könyváruház található benne, több mint 15 ezer kiadvánnyal. A legfelső emeletén bisztró üzemel, ahol a kiválasztott könyveket szintén lapozgathatjuk.

A világ legszebb könyvesboltja

A Teatro Grand Splendid 1919-ben nyitott meg, és a híres tangóénekes és dalszerző, Carlos Gardel is fellépett benne. Az épületet 2000-ben az Ateneo könyvesbolthálózat vette meg és újította fel, megtartva az eredeti enteriőrt. A gyönyörű könyvesboltnak évente több mint egymillió látogatója van, akik 120 ezer könyv közül válogathatnak, és a színpadon helyet kapott bárban egy kávé mellett olvasgathatnak is. Az argentín fővárosban egyébként több mint 700 könyvesbolt van – áll a National Geographic oldalán.

(Borítókép: A Livraria Lello könyvesbolt Porto városában 2019. január 12-én. Fotó: Horacio Villalobos – Corbis / Getty Images)