Nem félti hagyatékát a Harry Potter-könyvek megbélyegzett szerzője

GettyImages-1067071942
2023.02.23. 16:53
J. K. Rowling, a Harry Potter-könyvek szerzője nem tart attól, az állásfoglalása a transzneműségről befolyásolná a hagyatékát. Hozzátette, bárki, aki azt hiszi, tart a megbélyegzéstől, az félreértette őt – írja a BBC.

J. K. Rowlingot már évekkel ezelőtt kipécézték a píszípártiak, miután az írónő nemi identitásról alkotott nézetei hatalmas port kavartak:

Rowlingot transzfóbnak titulálták.

Az író nem engedne be transz nőket a kizárólag – biológiai értelemben – nőknek fenntartott helyekre, illetve számos megjegyzést ejtett arról, hogy manapság már nem tudni, kivel találja magát szemben az ember például egy mosdóban vagy öltözőben.


BBC szerint Rowling egy új podcastban úgy fogalmazott, „senkit nem akart felzaklatni”, de hozzátette, mindenki – aki szerint emiatt tönkretette saját örökségét – félreértette őt, hiszen nem élheti úgy az egész életét, hogy kizárólag a hagyatékára gondol. Mint mondja, inkább a pillanatnak él.

Színészek is felszólaltak

Álláspontját egyesek transzfóbnak titulálták, ami a Harry Potter-széria bojkottálásához vezetett, kezdve a könyvektől és filmektől egészen a videójátékig. A Harry Potter-filmek színészei, köztük Daniel Radcliffe, Rupert Grint és Emma Watson is bírálta Rowling megjegyzéseit.

Ralph Fiennes, a Lord Voldemortot alakító színész azonban megvédte a szerzőt, és undorítónak, borzasztónak nevezte a Rowlingot ért megjegyzéseket. Eddie Izzard és Helena Bonham Carter színész szintén elvetette a negatív kommenteket, nem tartja Rowling nézeteit transzfóbnak: szerintük a szerző megjegyzései kizárólag saját bántalmazási élményeit tükrözik.

Nem vallja magát transzfóbnak

Rowling tagadta, hogy transzfób lenne, kiemelte, hogy minden transznemű embernek joga van ahhoz, hogy úgy éljen, ahogy az neki jó. A szerző továbbá szeretné, ha a transzneműek megkülönböztetéstől és bántalmazástól mentes életet élhetnének.

A Witch Trials of JK Rowling című podcastban a szerző elmondta, hogy álláspontja miatt rengeteg támadás és fenyegetés érte. 

A lakcímemet közzétették az interneten, emberek jöttek a házamhoz, ahol a gyerekeim élnek.

Az írónő kiemelte: számára óriási vonzerővel bír az a fajta fekete-fehér gondolkodás, ami a könyveiben is megjelenik. Ez a „mindent vagy semmit” nézőpont sok szempontból a legkönnyebb és legbiztonságosabb eszköze az olvasók bevonásának.

AJ. K. Rowling boszorkánypereinek fordítható hétrészes podcastsorozat műsorvezetője, Megan Phelps-Roper 26 évig a szélsőséges Westboro baptista gyülekezet tagja volt, mielőtt 2012-ben megszökött onnan.

A kedden megjelent első két podcastepizód igyekszik párhuzamot vonni a 2000-es évek elején a Harry Potter-könyvek betiltását szorgalmazó keresztény fundamentalisták, valamint a Rowlingot ma kritizáló aktivisták között.

(Borítókép: J. K. Rowling 2018. november 13-án. Fotó: John Phillips / Getty Images)